ОСТАННІ НОВИНИ

Через місяць ресторани України звільняться від тютюнового диму

|

15 листопада у всьому світі відзначають Всесвітній день відмови від куріння. В цей день офіціанти, лікарі та борці з курінням розпочали загальноукраїнську просвітницько-інформаційну кампанію, мета якої – проінформувати власників закладів ресторанного господарства та громадян про те, що з 16 грудня 2012 року в усіх приміщеннях ресторанів, кафе та барів забороняється куріння. Про це інформує прес-центр Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», Регіонального центру громадянського представництва «Життя».

Протягом місяця активісти громадських організацій разом з Державною інспекцією з питань захисту прав споживачів проведуть в 13 найбільших містах України прес-конференції, а також круглі столи з рестораторами. Такі заходи пройдуть в Львові, Луганську, Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Сумах, Запоріжжі, Черкасах, Донецьку, Сімферополі, Івано-Франківську, Херсоні, Житомирі. Також у столиці з’явиться соціальна реклама на підтримку Закону.

«Цей закон закріплює ті позитивні зміни у культурі харчування та відпочинку, які вже є нормою у багатьох закладах України і успішно практикуються у більшості цивілізованих країн, – говорить Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України. – Перевага закону – його простота для виконання. З 16 грудня в приміщеннях закладів харчування курити повністю заборонено. Куріння буде дозволене за межами приміщень: за столиками на відкритому повітрі, на терасах тощо. Досвід багатьох країн показує, що курці дуже швидко звикають до того, що на перекур треба виходити з приміщення ресторану. Головною проблемою попереднього закону було те, що поділ ресторанів на частини для курців та некурців не працював, бо на дим діяли закони фізики і він все одно розповсюджувався  на весь повітряний простір. В результаті ми мали ситуацію порушення прав людини на чисте повітря: за статистикою, 61% людей, які відвідують ресторани, але не курять, скаржилися, що їх обкурюють. Також порушувалися права працівників ресторанів на чисте повітря на робочому місці».   

За законом також забороняється куріння кальяну та електронних сигарет у приміщеннях ресторанів. Відповідальність юридичних осіб – власників ресторану – у вигляді штрафу в розмірі від 1 тисячі до 10 тисяч гривень залишається такою, як і зараз. Але якщо раніше для накладання штрафу треба було доводити, що зона для некурців займає менше 50%,  і що тютюновий дим туди поширюється, то тепер все стає простіше: факт куріння у приміщенні ресторану або навіть наявність попільнички є підставою для складання протоколу представником Держінспекції захисту прав споживачів. Фізична особа, яка не буде реагувати на зауваження адміністрації закладу та куритиме у приміщенні ресторану, буде притягатися до відповідальності за адміністративне правопорушення у вигляді штрафу в розмірі 51-170 гривень.

 «Уругвай, Сінгапур, понад два десятка європейських країн (серед яких Шотландія, Латвія, Литва, Угорщина, Норвегія, Франція тощо) 100% заборонили куріння в громадських та на робочих місцях. Це світова практика захисту населення від негативного впливу тютюнового диму, покращення здоров’я, до якої нарешті приєднується Україна. За даними КМІС, 86% українців чекають на появу ресторанів і барів без тютюнового диму! І навіть 54% курців вважають, що право офіціантів працювати в бездимних умовах є важливішим, ніж право покурити в середині приміщень. Тому якщо поруч з Вами у приміщенні ресторану хтось закурить, ви маєте вимагати у адміністрації закладу попросити курця негайно припинити псувати повітря тютюновим димом. Якщо це не допоможе, викликайте міліцію, яка має припинити порушення закону і скласти протокол, що передається начальнику  відділу міліції, який визначає розмір штрафу за це порушення, – говорить Ганна Гопко, координатор Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну». –  Щоб був оштрафований заклад, де курять, ви маєте, по-перше, зробити запис в книзі скарг та пропозицій, а по-друге, подати заяву в обласне (саме обласне) управління справ захисту споживачів».

Довідка

В Україні зберігається тенденція до відмови людей від куріння. За даними Держкомстату, якщо у 2008 році курило 10,1 мільйони осіб (25,6% населення старше 12 років), то в 2011 році – 8,6 мільйони (22,3%). Це все стало результатом послідовної та комплексної антитютюнової політики. Зокрема, 16 вересня набув чинності  Закон про заборону реклами  тютюну в місцях продажу, в Інтернеті, а також було заборонене спонсорство виробників тютюну, а з 4 жовтня на пачках сигарет почали друкувати картинки-попередження, що показують наслідки куріння. Антитютюновий рух підтримують понад 150 відомих українців – підписантів «Маніфесту проти куріння» (www.manifest.kiev.ua ).

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *