ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині тисячі пам’яток археології потребують юридичного захисту

|

За різними оцінками на території Львівської області може бути від 20 до 40 тисяч пам’яток археології. Реально ж нині захищено законом менше тисячі. Про це повідомив під час круглого столу «Нововиявлені пам’ятки археології: проблеми виявлення, дослідження та збереження» директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук.

«Востаннє офіційний реєстр пам’яток археології Львівщини оновлювали у 2000 році. Сьогодні в ньому є 488 пам’яток археології. Ще 417 пам’яток були внесені у березні цього року і числяться як нововиявлені. Якщо ж врахувати ще й результати досліджень за останні 80 років, то фактична кількість відомих об’єктів археологічної спадщини на території нашої області – понад п’ять тисяч. Однак вони відомі лише вузькому колу спеціалістів і не мають юридичного захисту, оскільки не внесені до реєстрів. Разом з тим, кількість пам’яток археології може бути в рази більше», – говорить Олег Осаульчук.

За словами археолога, нині в Україні досліджено не більше 5-10% території держави, до реєстру занесено близько 60 тисяч пам’яток археології. До прикладу, у сусідній Польщі обстежено 87% території країни, а до реєстру внесено 435 тисяч пам’яток. Такого результату вдалось досягти завдяки Програмі суцільного обстеження території, яка діє у Польщі з 1978 року і до виконання якої було задіяно тисячі археологів. Натомість в Україні проведення археологічних обстежень та досліджень фактично не фінансується державою.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *