ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська обласна рада вимагає негайного перегляду державного бюджету

|

5 січня на сесії Львівської обласної ради депутати ухвалили заяву до Президента України, голови Верховної Ради України, прем’єр-міністра України щодо ухвалення Державного бюджету на 2012 рік та показників обласного бюджету Львівської області на 2012 рік. Подаємо текст заяви:

 «При складанні проекту Держбюджету на 2012 рік Кабінет Міністрів України декларував відновлення і зміцнення інституту місцевого самоврядування як найважливішої підвалини демократії та забезпечення його реальної матеріально-фінансової забезпеченості.

Насправді принципи формування дохідної частини місцевих бюджетів не змінилися, про що свідчить той факт, що у 2011 році темпи приросту доходів державного бюджету на території області у 2,5 раза перевищують темпи зростання доходів до державного бюджету.

За структурою видатків бюджет не тільки не передбачає належного фінансування делегованих повноважень, але й змушений спрямувати практично весь ресурс на фінансування виключно захищених статей та галузей соціального характеру. Водночас районні та міські бюджети навіть такої можливості не мають.

Задекларованого урядом зростання видатків обласного бюджету у 2012 році насправді не відбулося: загальний їх обсяг на 42,6 млн грн менший за обсяг виконання обласного бюджету за 2011 рік. Натомість має місце збільшення середньої заробітної плати на 17 – 20 відсотків, зростання цін на енергоносії на 27 відсотків та зростання розмірів соціальних виплат. В той же час видатки на 2012 рік, що доводяться більшості місцевим бюджетам, є навіть меншими від потреби на заробітну плату та енергоносії.

На 20,8 млн грн зменшився загальний обсяг трансфертів з державного бюджету; на 489,3 тис грн, або на 3 відсотка, зменшується обсяг власних доходів обласного бюджету; на 33,8 млн грн, або на 24,9 млн грн зменшується обсяг спеціального фонду обласного бюджету за рахунок скасування податку на власників транспортних засобів, який зараховувався до обласного бюджету, та власних доходів бюджетних установ.

Наступного року Львівська область отримає вдвічі менше коштів додаткової дотації з державного бюджету на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів. Не передбачаються і деякі субвенції з державного бюджету інвестиційного характеру: на соціально-економічний розвиток, на реалізацію пріоритетів розвитку регіонів, на заробітну плату працівникам бюджетної сфери та поліпшення умов праці медичних працівників та інші субвенції.

На тлі широко розрекламованого вищим державним керівництвом державного бюджету на 2012 рік як бюджету розвитку, обсяг бюджету розвитку обласного бюджету у порівнянні з минулим роком суттєво зменшено. У державному бюджеті не передбачено коштів на виконання угоди щодо регіонального розвитку Львівської області між Кабінетом Міністрів України та Львівською обласною радою. Не закладено вирішення першочергових для області питань капітального характеру, зокрема, фінансування рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного заводу.

Окрім того, непроведення органами Державної казначейської служби України наприкінці 2011 року платежів по місцевих бюджетах призвело до зростання соціальної напруги серед працівників закладів, що фінансуються за рахунок бюджету, та не дало змоги належним чином забезпечити діяльність бюджетних установ в частині придбання медикаментів для установ охорони здоров`я, виплати стипендій учням професійно-технічних закладів, які фінансуються з обласного бюджету, дезінфікуючих засобів, інших предметів та матеріалів для шкіл, дошкільних та інтернатних закладів, капітальних видатків і видатків за рахунок екологічного фонду.

Львівська обласна рада констатує, що цьогорічний бюджет є бюджетом виживання і вимагає негайного перегляду державного бюджету на 2012 рік з метою якнайповнішого врахування у ньому інтересів і нагальних потреб Львівської області та збільшення видатків на соціально-економічний розвиток територій».

 

Учора Львівська облрада ухвалила бюджет області на 2012 рік в обсязі 4,296 млрд грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *