ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відбувся семінар щодо доступу до правосуддя з питань довкілля

Львівський портал

|

21 березня у Львові відбувся семінар «Доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля», організований Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина» у співпраці з Академією суддів України за підтримки USAID Проект «Україна: верховенство права». Семінар був проведений для суддів різних рівнів Львівської та Тернопільської областей.

У рамках заходу експерти та представники неурядових організацій розповідали про механізми доступу до правосуддя з питань, що стосуються довкілля, про бар’єри, які виникають на шляху до доступу до правосуддя та механізми їх подолання.

Відповідно до українського законодавства, громадяни нашої держави мають право захищати у суді порушення екологічних прав громадян, в тому числі права на доступ до екологічної інформації та права на участь у процесі прийняття рішень з питань, що стосуються довкілля.

«Попри те, що в Україні законодавство, яке закріплює доступ до правосуддя є досить прогресивне навіть у порівнянні з деякими країнами ЄС, на практиці таких судових позовів надзвичайно мало», – каже провідний юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина» Тарас Жиравецький.

Причиною цього є необізнаність українців зі своїми правами та невелика активність громадськості щодо захисту своїх прав. Окрім того, захищати свої права громадськості заважає цілий ряд бар’єрів, зокрема – брак фінансових засобів для звернення до суду та покриття судових витрат: перш за все у позивача можуть виникнути фінансові труднощі при проведенні експертизи для підтвердження причино-наслідкового зв’язку між діяльністю відповідача та матеріальною чи моральною шкодою, яка настала. При провадженні справ, щодо відшкодування збитків здоров’ю дуже важко встановити цей зв`язок, та оцінити розмір шкоди, адже, методик для його обчислення на сьогодні в Україні немає.

Суттєвою перешкодою до забезпечення безпечного для життя та здоров’я довкілля є також неналежний рівень доступу до інформації: громадськості часто необґрунтовано відмовляють у наданні інформації, що стосується довкілля, або надають її не у повному обсязі. Закони України та Оргуська конвенція забороняють відносити екологічну інформацію до конфіденційної. Попри те, порушення права на інформацію носить системний характер.

Під час семінару учасники сформували шляхи подолання проблем судової системи, що створюють перешкоди в реалізації права громадян на доступ до правосуддя в екологічних справах:

– покращення системи державної правової допомоги громадянам;

– підвищення рівня обізнаності суддів щодо екологічного законодавства та міжнародних конвенцій у цій сфері.

З цією метою вирішено рекомендувати Академії суддів України:

– включити до типових навчальних планів Академії суддів України відповідні тематичні тренінги;

– провести дослідження наявності рішень судів з безпосереднім посиланням на Оргуську конвенцію;

– скласти перелік інституцій, які мають право проводити судову експертизу.

Еко.portal.lviv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *