ОСТАННІ НОВИНИ

Імперативного мандату не буде

|

Верховна Рада відмовилася визначити механізм застосування імперативного мандата (права політичної партії або блоку припиняти повноваження депутата, обраного за її списком) і позбавити депутатів низки пільг.

За ухвалення за основу законопроекту № 1408 проголосували 192 депутати при 226 необхідних.

Зокрема, підтримали законопроект «Про внесення змін до закону «Про статус народного депутата України» і деякі інші закони України (щодо обмеження пільг і дострокового припинення повноважень народного депутата) в першому читанні 153 депутати від Блоку Юлії Тимошенко і 39 від Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона».

Таким чином, Рада відмовилася надати найвищому керівному органу партії або блоку (як правило, це з’їзд) право достроково припиняти повноваження депутатів, які не входять до складу фракції тієї політичної сили, за списком якої були обрані.

Рада також відмовилася скасувати страхування здоров’я і життя парламентаріїв за державний рахунок, обмежити розмір депутатського окладу не більше ніж 15 встановленими законом розмірами мінімальної заробітної плати і позбавити депутатів, повноваження яких припинені, прав одержувати путівки на лікування.

Під час обговорення даного законопроекту голова парламентського комітету з питань регламенту Олександр Єфремов (фракція Партії регіонів) відзначив, що комітет рекомендує Раді відхилити його, відзначивши, що ПР вважає цей проект закону недемократичним і таким, що вводить кріпацтво для парламентаріїв.

Позицію Єфремова підтримали деякі депутати з НУНС.

Зокрема, депутат Анатолій Гриценко відзначив, що вважає імперативний мандат недемократичним і таким, що позбавляє депутата право думати на свій розсуд.

Виражаючи позицію групи «Народна Самооборона», депутат Олесь Доній (НУНС) відзначив, що його однодумці вважають його теж недемократичним.

Представник фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський відзначив, що імперативний мандат існує тільки в одній європейській країні – Португалії, а також у низці країн Африки.

На думку депутата, введення такого механізму віддалило б Україну від демократичних принципів в політиці.

Після відмови Ради прийняти законопроект в першому читанні парламент також відмовився відправити його на повторне перше читання, не підтримавши тим самим ініціативу фракції Комуністичної партії, яка заявила про намір підтримати законопроект, але тільки не у вівторок , передає proUA.

Існування імперативного мандата передбачене в Конституції, проте в законодавстві не визначений чіткий механізм здійснення відповідних процедур.

Як повідомлялося, відповідний законопроект був зареєстрований у Верховній Раді 23 січня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *