ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні кінолог-прикордонник організував схему вивезення валюти без декларування

Олег Дерев'янко

|

Керівника кінологічної групи відділу прикордонної служби «Нижанковичі» Дмитра Стеценка затримали під час отримання хабаря за можливість вивезення валюти з України без декларування. Правоохоронці підозрюють його в налагодженні схеми незаконного вивезення готівки через пункт пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» на українсько-польському кордоні. Про це повідомляє видання NGL.media.

Журналісти з’ясували, що підозрюваним є 35-річний львів’янин Дмитро Стеценко, який служить у Державній прикордонній службі щонайменше дев’ять років, про що свідчить його декларація датована 2016 роком. Цікаво, що це єдина його декларація, доступна у відкритих джерелах.

З матеріалів досудового розслідування відомо, що Стеценка призначили на посаду начальника кінологічної групи відділу прикордонної служби «Нижанковичі» лише 17 липня цього року. А вже наступного місяця до поліції звернувся потерпілий, який стверджував, що Стеценко вимагає в нього хабар за вивезення валюти до Польщі.

Варто зазначити, що згідно з митними правилами, громадяни України мають право без декларування вивозити максимум 10 тис. євро. Якщо сума більша, її необхідно задекларувати, при цьому декларант має надати відповідні банківські документи. Тобто треба підтвердити законність походження цих грошей, а не просто дістати їх з-під матраца.

Усім охочим вивезти валюту без декларування Стеценко, за даними слідчих, пропонував зробити це за один відсоток від переміщеної суми. При цьому він не лише вимагав свій відсоток, але й погрожував, що у випадку відмови від його послуг, гроші не вдасться вивезти «за будь-яких обставин».

Слідчі задокументували щонайменше два випадки отримання хабарів Дмитром Стеценком. Йому уже висунули офіційну підозру за ч. 3 ст. 368 КК, що передбачає позбавлення волі від п’яти до десяти років, з конфіскацією майна.

Вже 3 жовтня підозрюваного у хабарництві Стеценка на два місяці відсторонили від посади у ДПСУ та обрали йому запобіжний захід 60 днів тримання під вартою у СІЗО із можливістю внесення застави у сумі 242,2 тис. грн, яку він уже сплатив. Того ж дня було арештовано майно прикордонника: будинок у селі Поршна, що у передмісті Львова та три земельні ділянки загальною площею 1,3 га.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ілюстративне, поліція Київської області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *