ОСТАННІ НОВИНИ

Після скандалу з «прокурорами-інвалідами» генпрокурор Костін подав у відставку

Наталя Дуляба

|

Генеральний прокурор України Андрій Костін вирішив подати у відставку після скандалу, який розгорівся довкола масового присвоєння інвалідності прокурорам. Відповну заяву поширив Офіс генпрокурора.

Костін вважає присвоєння фальшивих інвалідностей високовпосадовцям та прокурорам зокрема аморальним. Він визнав, що в системі органів прокуратури України встановлено «багато ганебних фактів зловживань».

«Вважаю абсолютно правильною позицію президента України щодо того, що мають бути не лише скасовані всі неправомірні рішення щодо надання інвалідностей, відповідних пенсійних та інших нарахувань, мають бути не лише чіткі законодавчі та організаційні зміни, але й персональна відповідальність. У тому числі, політична відповідальність.

Я вдячний президенту України та Верховній Раді України за довіру. Але в цій ситуації вважаю правильним заявити про звільнення з посади генерального прокурора», – вказано в заяві.

Що цьому передувало

Нещодавно в Україні прогриміли гучні затримання посадовців МСЕК, які заробляли на оформленні фіктивних інвалідностей для військовозобов’язаних чоловіків.

Так, на початку жовтня у Хмельницькому на масштабній корупційній схемі затримали керівницю МСЕК Тетяну Крупу і її сина Олександра, посадовця обласного управління Пенсійного фонду. Вони за гроші оформляли фіктивну інвалідність військовозобов’язаним.

Під час обшуків у фігурантів знайшли майже 6 млн доларів готівкою, купи грошей були сховані по всіх шафах і шухлядах. При цьому очільниця МСЕК викинула через вікно дві сумки, напаковані 0,5 млн доларів. Згодом в Олександра Крупи знайшли також російський паспорт.

Невдовзі журналісти повідомили, що саме через Тетяну й Олександра Крупу фіктивну інвалідність могли оформити 50 прокурорів.

Згодом на Хмельниччині викрили нових медиків МСЕК, які торгували статусом інваліда. Також посадовців МСЕК спіймали й у Рівному, вони за 15-20 тисяч доларів встановлювали фейковий діагноз військовозобов’язаним.

Президент Володимир Зеленський, реагуючи на всі ці викриття, заявив, що вимагає від правоохоронців «жорстких рішень» щодо корупційних МСЕК та видачі фіктивних статусів про інвалідність, зокрема й прокурорам.

Зрештою МОЗ скасувало інвалідність 74 військовозобов’язаним, яку встановила Хмельницька МСЕК.

За останніми даними СБУ, протягом 2024 року підозри отримали 64 посадовці МСЕК, також скасовано більше 4000 висновків про інвалідність.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *