ОСТАННІ НОВИНИ

У міській раді знову говорять про польські військові поховання

|

Депутати Львівської міської ради, громадські організації та представники окремих партій зібралися сьогодні на круглий стіл, щоб виробити єдину позицію з приводу польських військових поховань 1918-20 років на Личаківському кладовищі. Неузгодження між поляками та українцями перешкодили офіційному відкриттю цвинтаря.

Андрій Стецьків вважає, що міська влада нарешті повинна
виробити чітку та єдину позицію з приводу тих пунктів, з якими не погоджується польська сторона. Зокрема, щодо напису на головній плиті (нагадаємо поляки до напису „Невідомим польським воїнам, полеглим за Польщу у 1918-20 роках” пропонує добавити слово „героїчно”), щодо впорядкування поховань французької піхоти та американських пілотів, встановлення левів та меча „щербець”.

На думку пана Стецьківа, леви несуть зовсім інше змістове навантаження, а тому не можуть бути встановлені на польських похованнях. „А щодо меча „щербець”, то його треба замінити на хрест, і не робити у такий спосіб акценту на мілітаризмі” – наголосив депутат ЛМР.

Крім цього, учасники круглого столу вважають за необхідне зосередити свою увагу на відновленні українських поховань, які розміщені на території Польщі. На думку Андрія Стецьківа, українські поховання треба відновляти за кошти міської громади Львова.

На сьогодні усі польські поховання на Личаківському цвинтарі впорядковані і їх відвідують туристи.

Ініціатором відновлення польських військових поховань у 90-их роках виступили львівські громадські організації, а потім до них долучилося і польське товариство у Львові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *