ОСТАННІ НОВИНИ

Як в Україні хочуть реформувати МСЕК

Наталя Дуляба

|

Міністерство охорони здоров’я України фіналізувала законопроєкт, який передбачає реформування МСЕК – медико-соціальної експертної комісії. Саме вона встановлює інвалідність. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі відомства.

У МОЗ визнають, що медико-соціальна експертна комісія потребує переформатування, і ця реформа є «нагальною потребою» суспільства.

У міністерства кажуть, що один із ключових етапів – зміна самої експертизи. Критерії для направлення на МСЕК мають бути чіткими і прозорими, а людина більше не повинна бігати за «підтвердженням» важкого діагнозу.

Крім того, проведення експертизи пропонують проводити в кластерні й надкластерні лікарні (тобто ті, де є ресурси і технології для найбільш складних і рідкісних захворювань, а також для найбільш поширених хвороб). Така зміна, на думку МОЗ, покращить доступність проходження комісії для людини та покращить кадровий компонент МСЕК.

Також для МСЕК хочуть зробити обов’язковим застосування електронної системи охорони здоров’я. Таким чином експертиза має стати цифровою.

«Обов’язковість використання ЕСОЗ для прийняття рішень – один з антикорупційних запобіжників. Це дозволить зробити процес більш прозорим, і таким, що базується на вже наявних історичних медичних даних», – кажуть у міністерстві.

Наразі у роботі МСЕК пропонують такі зміни:

  • проводити експертизу в кластерних та надкластерних лікарнях, де на місці є всі необхідні спеціалісти й можливість проводити додаткові обстеження;
  • направлення на експертизу відбуватиметься на підставі чітких критеріїв, з підтвердженням їх через електронну систему охорони здоров’я;
  • передбачено запровадження електронного направлення для проходження експертизи;
  • сімейний або лікуючий лікар зможуть направляти на експертизу самостійно, без залучення лікарсько-консультативної комісії;
  • при прийнятті рішення комісією та для визначення потреб людини будуть враховувати дані, внесені під час реабілітації, сама комісія може направляти й на дообстеження;
  • буде створений окремий інструментарій оцінки потреб людини, який надалі використовуватиметься і в інших сферах;
  • зміна порядоку фінансування оновленої експертизи – кошти з окремої бюджетної програми буде сплачувати Нацслужба здоров’я за проведення кожного оцінювання.

«Зміни не будуть стосуватися статусу особи з інвалідністю з визначенням відповідної групи, не змінюють соціальних гарантій для осіб з інвалідністю та процес проведення медико-соціальної експертизи для дітей», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, нещодавно в Україні прогриміли гучні затримання посадовців МСЕК, які заробляли на оформленні фіктивних інвалідностей для військовозобов’язаних чоловіків.

Так, на початку жовтня у Хмельницькому на масштабній корупційній схемі затримали керівницю МСЕК і її сина, посадовця обласного управління Пенсійного фонду. Вони за гроші оформляли фіктивну інвалідність військовозобов’язаним.

Під час обшуків у фігурантів знайшли майже 6 млн доларів готівкою, купи грошей були сховані по всіх шафах і шухлядах. При цьому очільниця МСЕК викинула через вікно дві сумки, напаковані 0,5 млн доларів.

Згодом посадовців МСЕК спіймали у Рівному. Вони за 15-20 тисяч доларів встановлювали фейковий діагноз військовозобов’язаним.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *