ОСТАННІ НОВИНИ

Спійманий на хабарі екстюремник Львівщини оформив статус біженця в Канаді

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці підозрюють уже колишнього головного тюремника Львівщини та всього західного регіону Ігоря Тимочка у розтраті бюджетних грошей. За даними слідства, перебуваючи на посаді, він поїхав у службове відрядження у Канаду для участі у семінарі, але ще й отримав там статус біженця. Про це повідомляє Zaxid.net.

Як вказано у матеріалах справи, які оприлюднені у судовому реєстрі, Личаківський райсуд Львова надав слідчому ДБР та уповноваженому працівнику правоохоронного органу Канади доступ до низки документів, пов’язаних із перебуванням Ігоря Тимочка у Канаді.

Зокрема, як саме він добирався до Канади, дані про оплату перельоту, участь у семінарі і тренінгу на тему «Права затриманих осіб та підтримка етнокультурних правопорушників», коли саме він подав документи для оформлення статусу біженця тощо. Першими на судову ухвалу звернули увагу журналісти Lviv.media.

За даними правоохоронців, 52-річний Ігор Тимочко, оформивши службове відрядження для участі у семінарі та тренінгу у місті Оттава, отримав при цьому статус біженця у Канаді, дозвіл на проживання, працевлаштування і соціальну (грошову) допомогу. Начальник Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань відвідував Канаду протягом 27 березня – 5 квітня 2024 року, його переліт та проживання оплатили бюджетним коштом.

Орган досудового розслідування вважає, що Ігор Тимочко вчинив розтрату бюджетних коштів, покриваючи витрати на переліт та проживання у Канаді, здійснивши поїздку не у службових цілях, а особистих – для оформлення статусу біженця в цій країні.

У слідства немає детальної інформації про перебування Тимочка в Канаді, тому працівники ДБР хочуть скерувати запит про надання міжнародної правової допомоги, а для цього йому потрібен дозвіл українського суду. Слідчий суддя клопотання слідчого задовольнив і надав йому право доступу до інформації від державних органів Канади з долученням копій документів.

Як повідомляв Львівський портал, Ігоря Тимочка у вересні цьогоріч затримали за підозрою у хабарництві. За даними правоохоронців, він брав хабарі з компанії, що обробляє деревину на території підконтрольної йому установи. Крім того, до роботи мали «безкоштовно» залучати в’язнів.

Начальника Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань спіймали на хабарі у понад 2000 євро. Відомо, що після цього Тимочка звільнили з роботи. Згодом він сплатив 2 млн грн застави та вийшов зі СІЗО. Досудове розслідування триває.

52-річний Ігор Тимочко очолював управління з листопада 2022 року, замінивши на посаді засудженого за хабарництво попереднього начальника Михайла Дзюдзя.

До призначення на посаду Тимочко був заступником начальника з питань стратегічного розвитку Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань. Раніше працював заступником начальника Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства. На місцевих виборах 2020 року балотувався до Івано-Франківської облради від партії «Слуга народу», однак не пройшов.

Згідно з декларацією Ігоря Тимочка за 2023 рік, на посаді головного тюремника Львівщини він отримав 807 тис. грн річного доходу, його дружина Леся Тимочко вказала 133 тис. грн зарплати у відділі освіти, молоді та спорту Вигодської селищної ради на Прикарпатті. Задекларовані заощадження подружжя становлять: 25 тис. доларів, 7 тис. євро та 134 тис. грн.

Леся Тимочко також є засновницею ПП «Піраміда ТЛМ», яке займається лісозаготівлями на Прикарпатті. Вона декларувала авто BMW X5 (2006 року випуску), єдиний транспортний засіб експосадовця – мотоцикл КМЗ Днепр-11 (1989 року випуску). В Ігоря Тимочка є також житловий будинок на Прикарпатті (280 м2) та задекларована мисливська зброя.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *