ОСТАННІ НОВИНИ

Юрій Яцюк очікує на рішення Європейського суду з прав людини

|

Помічник керівника польотів під час Скнилівського авіашоу Юрій Яцюк очікує на рішення Європейського суду з прав людини у справі проти України. Юрій Яцюк вважає, що український суд порушив щодо нього Конвенцію з прав людини: не дозволив оскаржити рішення суду про його арешт,повідомляє proUA з посиланням на радіо „Свобода“.

Адвокат Яцюка Віталій Домашовець зазначив, що для його підзахисного це остання інстанція правосуддя, адже українські суди відмовили у розгляді касаційної скарги про закриття кримінальної справи проти Яцюка. Адвокат говорить, що відмова є порушенням Європейської конвенції та Конституції України, які гарантують право громадянина оскаржувати дії та бездіяльність правоохоронних органів.

Скаргу до Європейського суду Яцюк подав торік улітку. Усі документи, необхідні для розгляду справи, надіслані в Страсбург. За словами Домашовця, нещодавно були відправлені два додаткові матеріали і одразу зі суду надійшла відповідь, що вони долучені до справи. Перше засідання відбуватиметься без участі Юрія Яцюка, а для ухвалення рішення його вже викликатимутьь у Страсбург.

Домашовець зазначає, що спроби оскаржити порушення кримінальної справи проти Яцюка в українських судах завершувалися невдачами: “Скарга була подана, як тільки Юрія Яцюка випустили зі СІЗО. Суд сказав, що пан Юрій не має права оскаржувати. Після цього ми подали в Апеляційний суд, і Апеляційний суд сказав, що пан Юрій не має права оскаржувати”. За словами адвоката Яцюка, коли подавалася скарга в касаційну інстанцію, тобто у Верховний Суд, вийшло рішення Конституційного Суду, в якому написано: “Кожен громадянин має право оскаржувати будь-яке рішення дії і бездіяльності”. “І ми що робимо? В лютому місяці знову цю саму скаргу (в комп’ютері текст зберігається, я тільки дату міняю з листопада місяця на лютий) подаємо знову в суд. Тепер вже суд приймає до розгляду, але не задовольняє”, – смказав Домашовець.

Нагадаємо, що влітку 2002 року під час авіашоу на Скнилівському аеродромі у Львові впав літак-винищувач Су-27. В результаті аварії 76 людей загинули, більше ста дістали поранення.

Розслідування кримінальної справи обіймає 151 том. За її висновками, пілот не справився з завданням, літак був неготовий до польотів, а під час авіашоу віддавались неправильні команди. Усього фігурують 10 звинувачених.

Захисники обвинувачених вимагають проведення додаткових експертиз. Зокрема, невідомого об’єкта, який, як відзнято на відеоплівках, на шаленій швидкості зачепив ліве крило літака. Воно, до речі, було пошкоджене до падіння Су-27. За словами російського фахівця, це могла бути ракета, яка й зачепила крило. До того ж є докази, що лівий двигун СУ-27 після цього перестав працювати.

Однак досі генпрокуратура так і не назвала справжньої причини трагедії, внаслідок якої два роки тому 27-го липня на Скнилові загинули 76 осіб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *