ОСТАННІ НОВИНИ

Голова громадської організації з Самбірщини вивіз за кордон 24 псевдоволонтерів

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

У незаконному переміщенні 24 чоловіків-псевдоволонтерів, вік яких підпадає під критерії мобілізації, викрито керівника однієї із громадських організацій Самбора. Про це Львівському порталу повідомили у відділі інформаційної політики Львівської обласної прокуратури.

За даними слідства, службовець сприяв у незаконному переправленні військовозобов’язаних через держкордон під виглядом волонтерів. Для цього підозрюваний складав і подавав відповідні документи до Львівської обласної військової адміністрації. У них він просив дозвіл на виїзд призовника за межі України як волонтера організації.

Після отримання відповідного дозволу відомості про військовозобов’язаного вносили у систему «Шлях». Таким чином призовники безперешкодно виїжджали за кордон як водії-волонтери від громадської організації.

Задокументовано, що таким чином виїхали за кордон і не повернулось 24 чоловіки.

Слідчі дії тривають, чоловіку оголошено підозру, вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Прокуратура не називає імені підозрюваного, але опубліковані фото схожі до матеріалів справи, коли поліція Львівщини викрила канал переправлення чоловіків за кордон на Самбірщині.

Як повідомляли правоохоронці, 28-річний житель Самбірщини сприяв у виготовленні фіктивних документів, які надавали право чоловікам призовного віку виїхати на територію іншої держави.

Під час санкціонованих обшуків у зловмисника вилучили документи, чорнові записи та інші речові докази, що підтверджують його причетність до організації незаконного переправлення осіб через кордон України.

Колір перепусток та принт вишитої серветки на столі, що зараз опублікувала прокуратура, збігаються із фотографіями, які оприлюднювала раніше поліція.

Журналісти Варіантів повідомляли, що мова йде про Михайла М. – вчителя, волонтера, ексдепутата Рудківської міської ради від партії «Укроп», засновника, бенефіціара та директора ГО «Корпус сприяння армії».

За даними YouControl, засновниками ГО «Корпус сприяння армії» є Михайло Міхняк та Світлана Сеньків.

«Михайло М. також представляється як працівник Львівської обласної ради, але уточнює, що є волонтером і помічником на громадських засадах заступника голови Львівської облради Юрія Холода. Крім цього, він відомий тим, що провокує скандали некоректними дописами у соцмережі Facebook та поливає брудом авторитетних людей: посадовців, журналістів. За це Михайло М. отримав кілька судових позовів і негативні публікації у ЗМІ. Також відомо, що він програв з цього приводу кілька судів з грошовою компенсацією й за несплату отримав припис виконавчої служби й заборону на виїзд за кордон», – писали журналісти.

Зі свого боку журналісти Наших грошей Львів повідомляли, що заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод може бути безпосередньо пов’язаним з 28-річним Михайлом Міхняком. І, ймовірно, навіть давав йому прямі вказівки, кого слід вносити у подання на виїзд з країни через систему «Шлях». Про це свідчать скрнншоти особистої переписки Холода з Міхняком, які на початку березня оприлюднило видання.

Сам Юрій Холод відмовився коментувати цю ситуацію.

Разом із тим напередодні у коментарі Zaxid.net Юрій Холод заявляв, що Міхняк «ніколи не був його помічником ані офіційним, ані позаштатним».

«Ми знайомі, він справді колись чайники передавав для ЗСУ, але ніякого стосунку ані до мене, ані до моєї роботи не має», – запевняв посадовець.

....
На фото Юрій Холод та Михайло Міхняк

 

Як відомо, за 2022 рік у систему «Шлях» було внесено 96 442 чоловіки призовного віку. Усім їм було дозволено виїхати виїзд за межі України з обов’язковою умовою повернутися. Але 9373 чоловіки так і не повернулися з-за кордону.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: прокуратура, поліція, скриншот НГЛ, Instagram

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *