ОСТАННІ НОВИНИ

Окупанти готуються до вивозу артефактів з окупованого Криму

Андрій Котенський

|

Департамент окупаційної адміністрації Криму, відповідальний за історичні артефакти та об’єкти культури на півострові, наказав підлеглим установам готувати музейні цінності до «евакуації». Про це свідчить лист «мінкульту республіки Крим» на адресу керівників музейних установ півострова, повідомляє ЦНС.

Причини та місця ймовірного вивезення цінностей у документі не вказують, але існує високий ризик, що найбільш вартісні екземпляри перевезуть з Криму на міжнародно визнану територію рф.

У документі, який передано в розпорядження ЦНС, напряму йдеться про необхідність уточнити перелік «місць евакуації цінностей» на випадок катастроф або воєнних дій. Важливо, що перелік таких місць, згідно з російськими законами, мав бути затверджений уже давно, але уточнити інформацію просять через новий «лист мінкульту рф».

Адміністраціям музеїв надано час на відповідь до 1 липня цього року.

Ще один пункт із листа свідчить, що принаймні частину пам’яток культури та історії вивозитимуть саме за межі півострова.

Згаданий лист мінкульту рф, який змусив окупаційну адміністрацію звертатися до музейників, також є у розпорядженні ЦНС. З нього випливає, що росіяни намагаються пришвидшити процеси типологізації та оцінки музейних артефактів у Криму. Музейники в Криму створюють електронні реєстри творів мистецтва та пам’яток історії та передають інформацію до електронного музейного фонду рф.

За старою російською традицією москва готується до пограбування кримських музеїв та вивезення найцінніших експонатів, коли росіянам прийде час покинути Крим.

Цікаво, що підписант листа – «заступник міністра культури андрій ростенко» – якнайкраще справляється зі справою пограбування Криму. Це колишній глава окупаційної адміністрації Ялти.

І він встиг відсидіти у російському ж СІЗО за обвинуваченнями в оборудках з землею біля моря. Проте до суду справа не дійшла. Ростенко по-тихому вийшов на свободу і опинився на новому напрямі діяльності – у «мінкульті».

Зауважимо, що грабунок або знищення історичних і культурних об’єктів та пам’яток на окупованих росією територіях виведено на системний рівень. Вже на цей момент у російських музеях зберігають тисячі артефактів українського походження.

До незаконної діяльності залучені російські науковці, які також мають понести відповідальність за свої дії. Волонтери проєкту «Арго» займаються системним дослідженням російських злочинів у культурній галузі. «Арго» каталогізує вкрадені до рф історичні цінності та створює реєстр осіб, які цьому допомагають. Якщо Вам відомі факти такого роду – повідомляйте про це через форму для зворотного зв’язку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *