ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський заявив, що очікує зафіксувати завершення війни із Росією на другому Саміті миру

Андрій Котенський

|

Реального завершення війни можна досягнути на другому Саміті миру за участі Росії, після того, як на сьогоднішньому Саміті буде погоджено зрозумілий для всіх народів план дій, який буде озвучений представникам РФ. Про це під час свого виступу на Глобальному саміті миру повідомив Президент України Володимир Зеленський.

За словами Володимира Зеленського на Саміті присутня – 101 держава та міжнародна організація, і це колосальний успіх, успіх наш із вами, спільний успіх усіх, хто вважає, що об’єднаний світ, об’єднані нації сильніші, ніж будь-який агресор. Водночас він визнав, що для досягнення миру цього Саміту буде замало. Але це стане першим кроком до справедливого закінчення війни Росії проти України.

«Коли ми закінчимо війну справедливо й чесно для України – на основі міжнародного права, – тоді кожна нація у світі точно зможе розраховувати щодо її прав на таку ж справедливість і чесність, на таку ж дієвість Статуту ООН. Наші принципи чіткі. Ніхто не має права йти агресивною війною проти сусіда та підривати один із базових принципів Статуту ООН – територіальну цілісність держав. Ніхто не має права погрожувати світу ядерною зброєю. Ніхто не має права підривати продовольчу, енергетичну чи будь-яку іншу безпеку світу та його регіонів. Ніхто не має права викрадати дітей іншого народу. Ніхто не має права підривати мир. Ми здатні забезпечити дієвість таких принципів – це глобально важливі принципи», – заявив Володимир Зеленський.

Він також повідомив, що диктатор Путін вже забрав життя тисяч українців.

«Для чого? Бо він просто хоче захопити сусідню країну. Я нікому не бажаю подібного. Я щиро хочу, щоб усі ви, усі народи світу, кожна дитина, кожна сім’я могли просто жити без війни. І я хочу цього для всіх українців. Україна має право на мир. Так само, як і всі ви.

Пані та панове! Ми маємо зупинити цю війну. На основі Статуту ООН, поваги до міжнародного права, справедливих інтересів українського народу, ідеї про безперечну цінність людського життя – життя, а не війни», – наголосив Президент України.

Він також розповів, що Саміт зосередиться на трьох напрямках.

  • Перший напрямок – це радіаційна та ядерна безпека.
  • Другий – безпека продовольча.
  • Третій – це звільнення полонених і депортованих, дорослих і дітей, військових і цивільних, чиє життя було зламане війною.

Це три панелі, на яких кожна країна-учасниця може проявити своє лідерство. Формула миру є інклюзивною, і Україна рада почути та опрацювати всі пропозиції, всі ідеї – те, що справді потрібно для миру.

Участь у Саміті миру бере 101 держава, але інші держави також можуть до нього долучитися у майбутньому.

«Формула миру спонукає всі сили світу думати про закінчення війни та пропонувати, як її закінчити, а отже, сама ідея війни вже програла. Путін повинен переключитися з мови ультиматумів на мову світової більшості, яка прагне чесного миру», – наголосив Зеленський.

Він також розповів, що конкретно може дати цей Саміт?

  • Перше – довести, що повернення безпеки справді можливе. Кроки ми опрацюємо з вами.
  • Друге – дати реальний план для того, щоб кожен крок заради миру спрацював. Від ядерної та продовольчої безпеки, від звільнення полонених і депортованих до повного закінчення війни без загрози її нового розпалення.
  • Третє – не треба вигадувати велосипед, коли Статут ООН уже визначає основи миру та нормального співжиття народів. Тож ми маємо просто до них повернутись. І заради цього нам потрібно визначитись із тим, як країни співпрацюватимуть та які будуть співлідерами, щоб зафіксувати й виконати план дій.

«Зараз тут немає Росії. Чому? Бо якби Росія була зацікавлена в мирі, то не було б цієї війни. Ми повинні разом визначитися, що означає для світу справедливий мир і як його можна досягти справді довготривало. Статут ООН є основою для нас. А потім, коли план дій буде вже на столі, усіма погоджений і зрозумілий для всіх народів, він буде озвучений і представникам Росії. І щоб на другому Саміті миру ми змогли зафіксувати реальне закінчення війни. Зараз же ми починаємо цей шлях. Маємо довести всі разом, що об’єднаний світ – це світ миру, це світ, який уміє діяти правильно… Сподіваюся на плідну роботу разом. Звісно, разом. Мир потрібен нам усім», – повідомив президент України Володимир Зеленський.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *