ОСТАННІ НОВИНИ

Відпочинок в умовах коронавірусу. Як зміниться туризм на Львівщині?

Вероніка РОЙ

|

З 1 червня на Львівщині планують розпочати туристичний сезон. Цьогоріч очікують значне збільшення внутрішніх туристів. Тому у Львівській облдержадміністрації вже напрацьовують план виходу з кризи туристичної галузі області та розроблять стратегію підтримки бізнесу. Про це у коментарі Львівському порталу розповів заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Як розповів Юрій Холод, відкрити туристичний сезон на території Львівщини планують на початку червня. Проте запустити роботу готелів в області хочуть вже з 12 травня. З такою пропозицією ЛОДА звернулася до уряду.

«Зараз говоримо про те, що ми пропонуватимемо уряду дозволити готелям працювати вже з 12 травня, але за умови дотримання правил, які вимагає Міністерство охорони здоров’я. Чому так? Ми розуміємо, що потрібно запускати потрохи цей напрямок. Звісно, одразу весь процес запустити неможливо, бо не буде достатньої кількості внутрішніх туристів, аби заповнити ці готелі, кафе та ресторани. Однак потрібно дати людям зрозуміти, що ми до цього готові. Запустити туризм на Львівщині 1 червня – це було б ідеально. Якщо з 1 червня ми почнемо хоч поступово вводити в роботу певні туристичні напрямки – буде супер. Ми розраховуємо на велику кількість внутрішніх туристів, чекаємо тільки сприяння від уряду та можливість працювати готелям, кафе та ресторанам», – каже Юрій Холод.

Українські та світові експерти вже прогнозують, що через пандемію коронавірусу більшість людей відпочиватимуть в межах своєї країни. За словами директорки Держагентства з розвитку туризму Мар’яни Олеськів, в Україні є  чотири пілотні регіони, які можуть стати головними у цьому туристичному сезоні. Мова йде про Херсонську, Одеську, Івано-Франківську та Львівську області.

«Крім екстрених заходів, пов’язаних із виходом з кризи, нам важливо разом працювати над промоцією на загальноукраїнському рівні саме цих регіонів, а також над вдосконаленням законодавства. І ми вже почали працювати над новим законом про туризм», – цитує Мар’яну Олеськів пресслужба Львівської ОДА.

У випадку, якщо уряд дозволить роботу готельно-ресторанного бізнесу, то він працюватиме лише за умови дотримання правил, які не дозволять поширення коронавірусної інфекції серед населення. Втім наразі цього протоколу ще немає. Юрій Холод запевняє, що Держагенство з туризму напрацьовує та представить уряду документ з правилами, які мають зробити туристичний напрям максимально безпечним в умовах загрози пандемії.

«Уряд нам передасть протокол, за яким мають працювати всі гравці ринку. Ми думаємо, що точно буде температурний скринінг, певні індивідуальні перевірки. Точної інформації поки що немає. Керівник Держагенства туризму каже, що зараз це напрацьовують. Ми думаємо, що цього тижня будуть певні дії у цьому напрямку», – інформує заступник голови Львівської ОДА.

За його словами, на Львівщині у 2020 році акцент робитимуть на еко-туризмі.

«Львівщина має класну можливість до еко-туризму. Ми працюємо над можливістю походів в гори, сімейними подорожами, еко-стежками, які плануємо відкривати. Мешканці матимуть змогу відвідування Карпат, замків, фортець області та тих території, де раніше не було великої кількості туристів. Зараз усі напрямки напрацьовуємо», – розповів Львівському порталу Юрій Холод.

4 травня у Львівській ОДА провели зустріч із найбільшими представниками туристичної галузі області. Як повідомляє пресслужба ЛОДА, у зв’язку з пандемією COVID-19  на сьогодні бізнес переймається тим, що зараз туристична галузь дуже залежить від громадських перевезень, адже до 1 червня точно вокзали та аеропорти будуть пусті. Також підприємці переживають за те, що поки нема протоколів, за якими має працювати готельний чи ресторанний бізнес в умовах коронавірусу та скаржаться на безпідставні перевірки і тиск різних державних органів.

Проте Юрій Холод запевняє, що в області займатимуться підтримкою туристичної галузі. Адже ця сфера приносить чималий внесок у бюджет області. Заступник голови ЛОДА каже, що скільки бюджет Львівщини недоотримає податку з галузі туризму поки говорити зарано. Хоча він зазначає, що «ця цифра може бути великою».

«Для підтримки бізнесу у нас є низка пропозицій. Перша – це підтримка бізнесу в плані кредитування. Ми просимо уряд, щоб він допоміг та посприяв спеціальними програмами. Ми спілкуватимемося з бізнесом, який обслуговує напрямок HoReCa, що займається постачанням товарів. Хочемо просити їх, щоб давали певні товарні кредити. Крім цього з Європейським банком реконструкції та розвитку плануємо проговорити можливості, які вони можуть давати тут на місцях. Також хочемо ініціювати зустріч з основними гравцями на ринку банківських послуг. Для того, аби сферу послуг в напрямку туризму вони теж підтримали», – додає заступник голови Львівської ОДА.

Головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко у коментарі Львівському порталу зазначила, що людям, які цьогоріч планують відпочити у межах країни, слід надалі дотримуватися правил, що допоможуть уникнути захворювання на коронавірус. Адже інфекція навряд чи зникне цього року.

«Щодо можливостей подорожей, то все залежатиме від того, який буде рівень захворюваності. Якщо у липні-серпні ми скажемо, що усе добре, у нас один хворий на 100 тисяч населення, то можливо і можна поїхати відпочити в межах країни. Поки що ми говоримо про те, чим менше людей зустрінемо, тим більший шанс у нас є залишитися здоровими. Нові випадки коронавірусної інфекції фіксуються, як правило, у людей, які контактували з тими, хто захворів. Тобто є небезпека, що людина, яка виділяє вірус, клінічно виглядає здоровою, почуває себе здоровою і може ходити серед нас. Тому, якщо люди будуть контактувати між собою на близькій відстані, не одягатимуть маски та респіратори, то збільшуватиметься небезпека розповсюдження вірус», – наголошує фахівець.

Коли стартуватиме туристичний сезон, вона радить підприємцям на всі 100% стежити за станом здоров’я персоналу, а також турбуватися про безпеку відвідувачів.

«Зокрема, в жодному разі не допускати до роботи осіб з ознаками кашлю, нежиттю, закладеністю носа. Якщо ми говоримо про туристичний сезон, то в жодних подіях не повинні приймати участь люди з ознаками захворювання. Маска та респіратор мусить залишатися в силі, слід пам’ятати і про часту антисептичну обробку рук, дотримання правил кашльового етикету, провітрювання приміщення, вологе прибирання 2-3 рази на день та дистанція між людьми не менше одного метра», – додає Наталія Тімко.

Як писав Львівський портал,  роботи над відновлення туризму розпочали і Львові. Зокрема, міська рада спільно з представниками туристичної галузі напрацювала п’ять етапів відновлення індустрії туризму у Львові після карантину. План виходу з туристичної кризи розроблено на наступні 8 місяців. Починатимуть відновлювати туристичний сезон у місті Лева вже з травня.

Нагадаємо, що через поширення коронавірусу в Україні вже втретє продовжили карантин.  Так, спершу його запровадили ще з 12 березня. Тоді він мав завершитись 3 квітня, однак уряд продовжив цей термін ще на три тижні – до 24 квітня. Згодом Кабмін знову продовжив карантин до 11 травня. А нещодавно прийняв рішення продовжити його до 22 травня, але при цьому скасував низку обмежень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *