ОСТАННІ НОВИНИ

ЛОДА просить уряд відновити роботу готелів на Львівщині

Наталя Дуляба

|

Львівська ОДА скерувала в Кабмін листа із проханням підтримати туристичну галузь, яка суттєво постраждала під час коронавірусного карантину. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі облдержадміністрації.

 

Посадовці кажуть, що через карантин туризм на Львівщині опинився у кризі, а працівники галузі – у скруті. Тому голова ЛОДА Максим Козицький підписав звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням підтримати курорти області і в травні дозволити їм відновити свою роботу.

«Карантин в Україні ввели 12 березня, а триватиме він щонайменше до 11 травня. На цей час туристичний ринок, який офіційно працевлаштовує на Львівщині 34,8 тис. осіб із середньою заробітною платою 5,2 тис. гривень, просто завмер. Вже зрозуміло, що на такий рівень доходів, який дозволить бодай заплатити податки і втримати персонал, галузь не вийде навіть у червні. Ми маємо допомогти гравцям ринку туризму. Саме тому звертаємося з конкретними пропозиціями до уряду», – прокоментував заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Відтак у своєму зверненні ЛОДА просить, аби уряд послабив обмеження у діяльності готелів, хостелів та інших закладів тимчасового розміщення і після завершення карантину. Тобто з 11 травня дозволив таким закладам приймати відвідувачів. Головна умова – туристи повинні мати довідку про результати аналізу на COVID-19. При цьому готелі та хостели слід зобов’язати щодня вимірювати температуру тіла гостей. Також адміністрація мала б інформувати місцеву владу про те, хто заселяється у їхньому закладі.

Також Львівська ОДА пропонує передбачити кошти для оздоровлення осіб, що постраждали від COVID-19, у санаторно-курортних комплексах України, в тому числі й на Львівщині. Такий відпочинок насамперед варто забезпечити медперсоналу, який залучений до подолання пандемії, та тим, хто перехворів коронавірусом COVID-19.

Осіб, які працюють у сфері послуг, ЛОДА просить включити до переліку тих, які можуть претендувати на отримання допомоги через часткове безробіття, якщо вони втратили частину зарплати через карантинну зупинку діяльності закладу, де вони працюють.

Кабміну пропонують впровадити кредитування для суб’єктів господарювання в галузі туризму та курортів під державні гарантії. Це, на думку спеціалістів ЛОДА, допоможе підприємцям «втриматися на плаву» та зберегти робочі місця.

І наостанок Львівська ОДА просить держфінансування у 2020 і 2021 роках програм, спрямованих на розвиток туристичної інфраструктури в регіонах. Зокрема, у форматі державно-приватного партнерства та безповоротної фінансової підтримки місцевих проєктних ініціатив, які передбачають розвиток інфраструктури здорового, екологічного та активного відпочинку.

Нагадаємо, через поширення коронавірусу в Україні запровадили карантин ще з 12 березня. Спочатку він мав завершитись 3 квітня, однак уряд продовжив карантин ще на три тижні – до 24 квітня.

Нещодавно Кабмін знову продовжив карантин до 11 травня. За його порушення Верховна Рада України ввела штрафи розміром від 17 000 до 170 000 гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *