ОСТАННІ НОВИНИ

Нардеп, депутат, «кіборг», волонтер. Хто хоче потрапити у Раду від округу №120

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Опубліковано список семи кандидатів, які претендують на крісло у Верховній Раді України по 120 окрузі. Тут свого депутата обирають жителі Городоцького, Мостиського, а також частина Самбірського районів Львівщини.

Львівський портал продовжує розповідати про людей, які балотуються на дострокових виборах у парламент, тож пропонуємо вашій увазі досьє кандидатів 120-го округу.

Чинним депутатом від округу є Ярослав Дубневич, якому у серпні виповниться 50 років. На минулих виборах він йшов від партії тодішнього президента Петра Порошенка. Цього разу «Європейська Солідарність» його не підтримала, і пан Дубневич пішов на позачергові вибори як самовисуванець.

Ярослав Дубневич є уродженцем села Зубра, що під Львовом. Там він, до речі, разом зі своїм старшим братом збудував родинний маєток біля паркової зони. Був народним депутатом VII та VIII cкликань. Зараз очолює комітет із питань транспорту у Верховній Раді.

З 2006 по 2012 роки був двічі депутатом Львівської обласної ради. Протягом 2008-2011 рік представляв Укрзалізницю в Секретаріаті Верховної Ради.

Ярослава Дубневича та його старшого брата Богдана, який теж є нардепом і знову балотується від виборчого округу №118, вважають головними отримувачами коштів Укрзалізниці, оскільки бізнесмени володіють своєрідною монополією під час держзакупівель. Лише за 2016 рік підприємства Дубневичів заробили на залізниці майже 1 мільярд гривень.

Ще до отримання мандату депутата Верховної Ради Богдан і Ярослав Дубневичі заснували корпорацію «КРТ», що займається виробництвом деталей для залізниці. Правоохоронці встановили, що протягом 2016-2017 років ця компанія співпрацювала з фіктивною фірмою, щоб ухилитись від сплати податків. Та не залізницею єдиною. На початку 2018 року НАБУ затримало посадовців трьох компаній, яких підозрюють у заволодінні газу на понад 1,4 мільярда гривень. Бенефіціарами всіх трьох компаній є брати Дубневичі. Загалом Ярослав Дубневич є фігурантом 37 антикорупційних розслідувань.

У своїй передвиборчій програмі Ярослав Дубневич пише про відстоювання проєвропейського курсу України та боротьбу проти реваншу проросійських політиків у Верховній Раді. Також він обіцяє підвищити пенсії, зменшити вартість розмитнення авто, підвищити соціальні гарантії учасникам АТО тощо.

Андрій Галушка, 41 рік, уродженець Городка, тимчасово не працює, самовисуванець. Голова громадської організації «Розвиток Городоччини». В минулому – начальник управління екології і ландшафтного планування Львівської міської ради.

У 2014 році пан Галушка опинився в епіцентрі скандалу із вирубкою дерев у Снопківському парку. Тоді під стінами мерії активісти вимагали покарати за це команду Садового. На сесії ЛМР Андрія Галушку звинуватили у тому, що він погрожував юристу, який захищав Снопківський парк від забудови. Також активісти вимагали пояснень від тодішнього чиновника на камеру.

У своїй передвиборчій програмі Андрій Галушка пропонує відмовитись від другорядного принципу фінансування освіти та науки, створити найкращі умови для майбутнього дітей і забезпечити гідну старість батьків. Також кандидат у нардепи пропонує створити службу планування сім’ї, аби приріст населення перевищував смертність.

Окрім того він обіцяє запровадити просвітницько-виховну роботу із формування екологічної культури, посилити охорону довкілля. До цього Галушка планує залучати юних екологів, активістів, інтелігенцію міст і сіл.

Володимир Гірняк, 42 роки, львів’янин, заступник голови Львівської обласної ради, член політичної партії «Громадянська позиція», від якої й був висунутий у парламент.

Депутат Львівської міської ради трьох скликань. Саме у стінах Ратуші заробив славу одвічного опонента Андрія Садового. У 2010 і 2015 роках він брав участь у виборах міського голови Львова, проте крісло мера так і не зміг зайняти.

З 2002 по 2006 роки (у перерві між депутатствами) був виконавчим директором ЗАТ «Промбудприлад», директором ТзОВ «Кіномакс», генеральним директором ТзОВ «Юридично – інвестиційної компанії «Правосвіт».

Подав на Садового до суду через його бездіяльність на посаді міського голови та порушення мерією законодавства при розгляді звернень львів’ян.

Минулого року очолив конкурсну комісію з визначення очільника Львівського перинатального центру, яка так і не спромоглася визначитися із єдиним претендентом. Відтак медзаклад вже майже два роки не має офіційного директора.

У травні 2019 року голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин звинуватив Гірняка у заколоті, а також у тому, що він претендує на його крісло. На це сам Гірняк порадив йому трохи заспокоїтися.

У своїй передвиборчій програмі Володимир Гірняк обіцяє прирівняти мінімальну пенсію із мінімальною зарплатою, ввести довгострокову річну відпустку для оздоровлення працівників, яким більше 50 років, каналізувати населені пункти, перевести громадський транспорт на електроенергію. Також кандидат у нардепи хоче скоротити дозвільні функції держави для громадян і бізнесу, ввести мораторій на продаж сільськогосподарських земель, запровадити в Україні стандарти НАТО, розширити співпрацю з ЄС та інше.

Леся Голяк, 43 роки, уродженка Стрия, підприємиця, безпартійнa, живе у Львові. Висунута політичною партією «Слуга народу».

Кандидатка є непублічною особою, тож інформації про неї небагато.

Леся Голяк каже, що йде на вибори, аби підтримати курс Глави держави Володимира Зеленського. Обіцяє домогтися скасування недоторканності народних депутатів, запровадження механізму відкликання депутатів усіх рівнів, які втратили довіру виборців, перезавантаження прокуратури, СБУ, антикорупційних органів, припинення свавілля правоохоронних органів і податківців.

Окрім цього вона лобіює збільшення видобутку вітчизняного газу, «зелену» енергетику, ліквідацію непотрібних державних органів, автоматичний контроль ваги та швидкості автомобілів, відновлення аеропортів у кожному обласному центрі.

Тарас Елейко, 46 років, уродженець Львова, та зараз проживає в селі Суховоля Городоцького району. У минулому – член політичної партії «Воля», проте на цьогорічних виборах висунутий політичною партією «Голос».

Тарас Елейко – волонтер зі стажем, аероророзвідник, учасник Революції Гідності, захисник України під час війни з Росією на Донбасі (боєць 8-го батальйону «Аратта» Української добровольчої армії – ред.), учасник реконструкцій історичних подій та навіть актор кіно.

Кандидат пропонує своїм виборцям «відчути, як звучить Україна». Обіцяє у парламенті підтримувати малий і середній бізнес, реальну децентралізацію, сприяти розвитку українського села та повернення до нього молоді, створюючи високооплачувані робочі місця.

Едуард Леонов, 45 років, уродженець Євпаторії, що в українському Криму, старший викладач правознавства, Національна академія керівних кадрів культури та мистецтв, співак гурту «Тавро», проживає в Києві.

Леонов – член політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода», від якої спробує вдруге потрапити до парламенту, адже вже був нардепом VII скликання за списками «Свободи» (№ 23 у виборчому списку). З 2010 по 2012 рік також був депутатом Тернопільської облради від «Свободи». Згодом перебрався на Закарпаття.

Був підозрюваним в організації масових заворушень біля будівлі парламенту 31 серпня 2015 року, коли у загинули люди.

1 лютого 2018 року побився в ефірі зі скандальним журналістом Русланом Коцабою після його слів про те, що «війна не тільки на Донбасі, але і в головах українців, і вона забере найагресивніших».

У своїй передвиборчій програмі Едуард Леонов обіцяє захистити здобутки Революції Гідності, зокрема, українізацію, декомунізацію, зачатки люстрації та громадянські права українців. Також хоче запровадити перевірку посадовців на детекторі брехні, скасувати недоторканість чиновників, позбавляти депутатського мандату за кнопкодавство та прогули, позбавляти ліцензій ЗМІ, які ведуть антиукраїнську пропаганду. Крім цього кандадат у нардепи пропонує повернути в Україну капітали з офшорів, ліквідувати олігархічні монополії, повернути державі контроль над природними монополіями, створити українським заробітчанам умови для повернення на Батьківщину, давати 120 тисяч гривень при народженні дитини тощо.

Роман Телюк, 36 років, уродженець Городка, старший групи швидкого реагування, ТОВ «Блок». Висунутий «Аграрною партією України».

Телюк – воював у Донецькому аеропорті проти російських бойовиків, керівник ГО «Воїнів і волонтерів Городоччини».

* УТОЧНЕННЯ! Роман Телюк – учасник АТО, доброволець, але він ніколи не воював у Донецькому аеропорті тож не може носити почесного звання «кіборг». Про це Львівському порталу після виборів уточнив керівник ГО «Городоцька спілка соціального захисту бійців АТО та сімей загиблих» Віталій Смілка.

У своїй передвиборчій програмі обіцяє закріпити право громадян на доступні кредити на рівні 2-3% річних, реформувати армію (впровадити лише контрактну форму служби), зменшити податкову ставку. Також Роман Телюк пропонує прирівняти медиків та освітян до державних службовців, збільшити стипендії, затвердити програму забезпечення молодих сімей житлом тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *