Україна планує збільшити експорт електроенергії та розширити географію

Ірина ДРАГУН, Львівський портал

|

Через економічну кризу в Україні і зупинку роботи багатьох промислових підприємств скоротилося споживання електроенергії, відтак її стало забагато, а з покупцем на внутрішньому ринку, м’яко кажучи, не густо. Тому, Міністерство енергетики та вугільної промисловості вирішило врегулювати цю ситуацію завдяки масовому експорту електроенергії.

насалик 2

Таку позицію озвучив під час робочої поїздки на Львівщину міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик. Він прибув у регіон, щоби провести нараду з керівниками вугільних підприємств Львівської та Волинської областей щодо результатів роботи та перспектив розвитку шахт.

Під час зустрічі міністр наголосив на тому, що зарплата шахтаря не відповідає тим умовам та ризикам, з якими він щодня зіштовхується на своїй роботі.

«Повірте, я в багатьох шахтах був – українських, і не тільки. При таких умовах середня зарплата шахтаря у 8 тис. грн не відповідає тим ризикам», – зауважив Ігор Насалик.

Водночас він розповів, що 17 травня рада реформ при Президентові України буде розглядати програму розвитку вугільної галузі. Ігор Насалик пояснив, що вона передбачає:  «Якщо її затвердять, звісно, під неї видять фінансовий ресурс. Куди він піде? Насамперед на те, щоби забезпечити саме виробництво, бо ще трішки і підемо працювати з відбійними молотками. Далі в пріоритеті – безпека людей. І ще одне – буде диференціація: хто може працювати – той буде, в іншому випадку – або приватизація, або ліквідація».

насалик 4

«Одним з температурних показників економіки є споживання електроенергії. Електроенергія – це такий собі енергетичний пиріг, який роз приділяється між населенням, промисловістю, тощо», – зазначив він.

Відтак міністр пояснив, яким чином рятуватимуть енергетику України у час економічної кризи. Варто додати, окрім скорочення споживання підприємствами, дещо почали економити на електроенергії і мешканці. Така ситуація є не зовсім втішною, адже нині маємо профіцит електроенергії та переповнені склади з вугіллям. Тому в пріоритеті, на переконання Ігоря Насалика, має стати експорт. Він зазначив на необхідності збільшувати експортний потенціал української енергетики, що в свою чергу забезпечить стабільний збут вугілля  Львівсько-Волинського басейну та максимальне завантаження енергоблоків теплових електростанцій України.  За словами міністра, це забезпечить шахтарів Львівської та Волинської області роботою, зменшить соціальне навантаження та дасть поштовх розвитку економіки усього регіону.

насалик 6

«Ми маємо дуже цікавий ринок збуту. Я вже підготував проект постанови Кабінету Міністрів України, подав його  міністру фінансів, економічному відділу, погодив його з НКРЕКП.  Якщо цей документ буде прийнятий, то з 1 червня ми розпочинаємо масовий експорт електроенергії», – пояснив Ігор Насалик.

Він зауважив, що електроенергія йтиме у Білорусь, Молдову, Польщу та інші країни Європи.

«Спершу це буде Білорусія і Молдова. Є і польські партнери, з якими відновлюємо експорт електроенергії», – сказав Ігор Насалик.

насалик7

Також міністр додав, що три роки тому від експорту електроенергії надійшло 700 млн дол.США.

Отож, Ігор Насалик резюмував, що нині нема перепон для здійснення цього задуму.

Своєю чергою генеральний директор «Львіввугілля» Андрій Дяченко зазначив, що збільшення експорту є втішною новиною для шахт нашого регіону.

«Якщо це справді відбудеться, напевно, з часом постане питання про те, як збільшити об’єми вуглевидобутку. Щоби не було такого, що буде попит на вугілля, а у нас його не буде», – наголосив він.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *