ОСТАННІ НОВИНИ

МСЕК в Україні ліквідують до кінця 2024, – указ президента

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки України, яке передбачає перевірки медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) та їхню ліквідацію до 31 грудня 2024 року. Про це йдеться в указі президента №732.

Згідно з документом Офіс генпрокурора, СБУ, Держбюро розслідувань, Нацполіція та НАБУ мають протягом місяця прозвітувати про корупційні та інші кримінальні правпорушення, виявлені під час встановлення інвалідності держпосадовцям.

Кабмін разом із Міністерством охорони здоров’я, правоохоронцями та обласними військовими адміністраціями мають протягом тижня утворити робочі групи, які повинні перевірити видані МСЕК рішення щодо інвалідності держпосадовцям.

Пенсійний фонд разом із правоохоронними органами проведе аудит виплат, здійснених посадовим особам з інвалідністю.

До роботи залучать і Мінцифри, аби упродовж двох тижнів розробити план цифровізації всіх етапів МСЕК.

Також МОЗ протягом місяця має розробити і подати у Верховну Раду законопроєкт про невідкладне реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні, передбачивши, зокрема, ліквідацію МСЕК з 31 грудня 2024 року. Відповідні розробки у профільного міністерства вже є, детальніше про них – за цим посиланням.

На розгляд парламенту мають подати й законопроєкти щодо перегляду системи та механізму нарахувань пенсійних виплат посадовцям, а також унормування порядку таких виплат.

НАЗК рекомендують до 30 листопада перевірити та актуалізувати дослідження «Топ-10 корупційних ризиків медико-соціальної експертизи щодо встановлення інвалідності».

Документ також передбачає зміни до Кримінального Кодексу України, які визначали б голову та членів медико-соціальних експертних комісій суб’єктами кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Цей указ президента набирає чинності з моменту публікації, тобто з 22 жовтня.

Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні так прокоментував засідання РНБО та ухвалені на ньому рішення:

«Є сотні таких фактів очевидно необґрунтованих інвалідностей у посадовців митниці, податкової, в системі Пенсійного фонду, в місцевих адміністраціях. З усім цим треба ретельно та оперативно розібратися. Система МСЕК має бути ліквідована. Але для реальних і саме системних змін треба провести повну цифровізацію всіх етапів роботи щодо встановлення інвалідності».

За словами президента, проблема МСЕК полягає не лише у тому, що посадовці роблять собі фіктивну інвалідність завдяки зв’язкам. Вона й у тому, що люди, які отримали справжню інвалідність, зокрема в бойових діях, часто не можуть отримати відповідний статус і справедливі виплати. Часу на виправлення цього, каже Зеленський, в уряду є «небагато».

«Повинна бути й персональна відповідальність та кадрові рішення через цю ситуацію в центральних органах влади – у вертикалі контролю за МСЕК», – підкреслив глава держави.

Нагадаємо, на тлі скандалу з масовим отриманням інвалідності прокурорів у відставку вже подав генпрокурор України Андрій Костін.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *