ОСТАННІ НОВИНИ

У Міноборони розповіли, скільки жінок воюють на фронті

Наталя Дуляба

|

Станом на початок 2024 року на фронті перебували близько 4000 військовослужбовиць Збройних Сил України. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві оборони.

Так, у лавах української армії побільшало жінок. Станом на січень 2024 року у ЗСУ загалом було 66 900 жінок, 47 200 із них – безпосередні військовослужбовиці.

При цьому керівні посади у війську обіймають орієнтовно 6500 жінок, ще 4000 – перебувають на лінії зіткнення.

«Ми продовжуємо реалізовувати політику залучення, розвитку та утримання людського капіталу, важливою складовою якої є принципи гендерної рівності у військах. Законодавчо ми сьогодні фактично не маємо жодних перешкод. Тепер наше завдання практично реалізувати ці норми.

Йдеться не тільки про забезпечення жіночою формою та створення побутових умов. Ми сформували політику щодо використання ґендерно чутливої мови, запускаємо курси лідерських рис жінок-військовослужбовців та збільшуємо рівень контролю за порушенням прав жінок-військовослужбовиць», – прокоментувала заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова.

Передісторія

Тільки у 2017 році жінки отримали доступ до майже всіх бойових та офіцерських посад у ЗСУ, тож тепер парамедики, артилеристки, снайперки, розвідниці, командирки рот і взводів виконують свій військовий обовʼязок на передовій та в тилу нарівні з чоловіками.

Втім жінкам військовим досі видавали чоловічу форму й чоловічу спідню білизну, їм бракувало взуття менших розмірів та бронежилетів з урахуванням особливостей жіночої фігури. Тому для них вперше взялися створювати уніфіковану військову форму, адаптовану під особливості жіночої фігури. Видавати її врешті почали на початку 2024 року.

У серпні 2023 року Міноборони затвердило і поставило на забезпечення в ЗСУ також літню польову форму для жінок, а невдовзі – і спідню білизну. Крім того, Україні розробили бронежилет для жінок.

Із початком повномасштабного вторгнення Росії у Збройних Силах України побільшало військовослужбовиць. Станом на літо 2022 в українській армії служили більше 38 тисяч жінок, а якщо говорити ще й про цивільні посади, то загалом у війську було понад 50 тисяч жінок. У співвідношенні це був один із найвищих показників серед країн-членів НАТО.

Безпосередньо на фронті на той час воювали близько 5000 військовослужбовиць.

Станом на жовтень 2023 року службу у лавах ЗСУ проходили вже майже 43 тисячі жінок, згодом їх побільшало до більш ніж 45,5 тисяч. На початку 2024-го статус учасника бойових дій мали понад 13 тисяч військовослужбовиць.

Тим часом президент України каже, що не підтримає обов’язкову мобілізацію жінок. До лав ЗСУ вони можуть вступити хіба за власним бажанням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *