ОСТАННІ НОВИНИ

Театр Заньковецької готує прем’єру, присвячену Володимиру Івасюку

Наталя Дуляба

|

На травень Національний театр імені Марії Заньковецької готує для львів’ян нову прем’єру – виставу «Червона рута», присвячена композитору Володимир Івасюку. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі театру.

Прем’єру «Червоної рути» заньківчани анонсували 4 березня – у День народження Володимира Івасюка. Цьогоріч українській легенді мало би виповнитись 75 років.

Постановку, присвячену Івасюку, готують на великій сцені театру. Вперше львів’янам її презентують 11 травня.

Режисером «Червоної рути» є Максим Голенко – гендиректор і художній керівник театру імені Марії Заньковецької. Драматургію готує лауреатка Національної премії імені Тараса Шевченка Наталія Ворожбит, відома за роботою, зокрема над фільмом «Погані дороги» та серіалом «Спіймати Кайдаша». Сценографію розробляє Юлія Заулична. До слова, і Зауличну, і Голенка номінували на Шевченківську премію-2024.

Заньківчани тримають інтригу й наразі розказують небагато деталей про свою нову прем’єру. Втім як розповіли Львівському порталу у пресслужбі театру, постановка буде справді масштабною, адже задіяний майже повний акторський склад та музиканти театрального оркестру, а також запрошені актори.

«Події у «Червоній руті» охоплюють різні роки життя Володимира Івасюка – від навчання до загибелі. Розквіт кар’єри, творчі пошуки й переслідування, популярність та найближче оточення – вистава розкриватиме різні грані життя та творчості композитора», – кажуть у Національному театрі імені Марії Заньковецької.

Постановчу групу консультує родина митця, яка надала з приватного сімейного архіву фотографії та малюнки Володимира Івасюка.

Зазначимо, Володимир Івасюк (1949 – 1979) – композитор, музикант, поет, один із основоположників української естрадної музики. Справжня музична легенда України. Він є автором 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох вистав.

Лауреат низки премій і відзнак, зокрема Національної премії імені Тараса Шевченка (1994, посмертно), звання Герой України (2009, посмертно).

Саме Володимир Івасюк написав такі українські хіти як «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас», «Балада про мальви», «Два перстені», «Жовтий лист», «Балада про дві скрипки» та інші. Пісні його авторства виконували ВІА «Смерічка», Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Софія Ротару.

Володимир Івасюк зник 24 квітня 1979 року після того, як вийшов з дому на роботу до Львівської консерваторії. Через кілька тижнів його виявили повішеним у Брюховицькому лісі. Композитору було лише 30 років.

За офіційною версією радянської влади Володимир Івасюк скоїв самогубство через «депресію». Тому справу закрили через відсутність складу злочину. Однак під час слідчого експерименту у 2019 році було встановлено, що самостійно Івасюк повіситися не міг, оскільки зав’язати вузол на гілці на висоті 1,7 м, щоб накласти на себе руки, без сторонньої допомоги не змогла би навіть дуже фізично сильна людина.

Крім того, аби залізти на дерево, у музиканта повинні були б залишитися відповідні сліди на взутті, одязі. Експерти таких слідів не виявили.

У 2021 році в Генпрокуратурі України заявили, що Володимира Івасюка повісили вже мертвим. А докази про нібито його «депресію» містять ознаки фальсифікації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Афіша – Марія Білінська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *