ОСТАННІ НОВИНИ

ПАРЄ ухвалила резолюцію про нелегітимність Путіна та РПЦ як інструмент пропаганди

Наталя Дуляба

|

17 квітня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, якою закликала визнати нелегітимність Владіміра Путіна як президента РФ, а Російську православну церкву – інструментом пропаганди Кремля. Про це повідомила членкиня постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Євгенія Кравчук.

Резолюція називається «Смерть Олексія Навального і необхідність протистояти тоталітарному режиму Владіміра Путіна та його війні проти демократії». Її підтримали 87 голосами.

«Резолюцію ПАРЄ щодо смерті Навального вдалося перетворити на ще один потужний документ з підтримки України та засудження агресії Путіна», – наголосила Євгенія Кравчук.

Ухваленою резолюцією ПАРЄ вказує, що з моменту приходу до влади в Росії Путін будує режим, метою якого є ведення війни проти демократії та перекроювання європейського і світового порядку, встановленого після розпаду колишнього Радянського Союзу.

Відтак асамблея ще раз підтвердила, що за режиму Путіна Росія перетворилася на фактичну диктатуру, та закликала:

  • офіційно визнати нелегітимність Путіна як президента РФ. Документ нагадує, що Путін перебуває при владі безперервно з 2000 року, а поправки до Конституції РФ, прийняті в липні 2020 року і визнані нелегітимними Венеціанською комісією та ПАРЄ, дозволяють йому залишатися на посаді до 2036 року.
  • посилити режим санкцій проти Росії як держави-спонсора тероризму, а також проти режиму Лукашенка в Білорусі;
  • визнати Російську православну церкву як інструмент російського впливу та пропаганди, який не має нічого спільного зі свободою віросповідання та вираження поглядів, а також ставитися до патріарха Кіріла та російської православної ієрархії як до продовження неоімперської ідеології «русского міра».

Також ПАРЄ підкреслила, що згідно з міжнародним гуманітарним правом російські нафтопереробні заводи варто вважати законними цілями військових атак.

Крім того, ПАРЄ вважає, що потрібно створити міжнародний механізм компенсації жертвам російської агресії проти України, до якого мають бути негайно переведені заморожені російські активи. Також слід створити спецтрибунал для розслідування злочину агресії проти України.

Асамблея наголосила на притягненні РФ до відповідальності за систематичне застосування тортур та інших форм жорстокого поводження, яких зазнали тисячі ув’язнених в Росії, зокрема українські політв’язні, які незаконно утримуються в російських тюрмах з 2014 року, а також українські військовополонені.

Насамкінець асамблея закликала США прийняти законопроєкт Сенату про військову допомогу Україні без «подальших затримок» або надати якнайшвидше Україні необхідну допомогу в інший спосіб.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *