ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні бракує якісних психологів для військових, – підполковник Литвинчук

Андрій Котенський

|

Психологи в Україні досі не готові працювати із військовими, лише одиниці, які мають досвід ще від часів АТО. Про це повідомив підполковник у відставці, командир 3-го штурмового батальйону 5-ї окремої штурмової бригади, військовий юрист, голова правління громадські організації MindGuard Валентин Литвинчук.

За його словами, рекрутинг психологів засвідчує, що лише 8 зі 100 осіб відповідають критеріям, а в процесі навчального курсу їх залишається лише двоє-троє.

«Психологи мають ставити до відома новобранців, що напудити в штани зі страху чи обблюватися – це природній процес для воїнів-початківців. І не потрібно реготати з цього чи тикати пальцем або думати, що з тобою щось не так. Ми маємо працювати на випередження посттравматичного стресового розладу. Звісно, що неможливо підготувати людей до реалій фронту. Але всі негативні наслідки можна зменшити, якщо попередити – те саме, що добре озброїти», – повідомив Валентин Литвинчук.

Він також зауважує, що багато військових не довіряють психологам, з якими їм доводится працювати.

«Сьогодні військові не довіряють психологам, бо вони не розуміють військових процесів у армії, не бачать залежності військового від командира. Відмова наказу у середовищі військових вважається девіантною поведінкою (суперечить прийнятим нормам – ред.). У мирному житті все навпаки», – додав Валентин Литвинчук.

Детальніше читайте у інтерв’ю Львівського порталу: «Ворога знищує не техніка, а людина, яку треба навчити»

Фото: AP

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *