ОСТАННІ НОВИНИ

Росія планує перезапустити Запорізьку АЕС, – WSJ

Ольга Денисяка

|

Глава рф володимир путін повідомив Міжнародному агентству з атомної енергетики (МАГАТЕ) про те, що росія має намір перезапустити Запорізьку атомну електростанцію, яка нині перебуває у тимчасовій окупації. Про це пише The Wall Street Journal, яке покликається на власні джерела, передає hromadske.

Журналісти вказують, що такі наміри путіна збільшують ризики інцидентів на ЗАЕС. За їхніми даними, росіяни планують ввести в експлуатацію хоча б один енергоблок. За даними одного з неназваних європейських дипломатів, це може трапитися до 40-ї «річниці» підключення станції до радянської електромережі у грудні 1984 року.

Про плани перезапуску ЗАЕС путін повідомляв особисто очільнику МАГАТЕ Рафаелю Гроссі, коли той приїздив до росії, пише WSJ. Тоді глава рф запевнив Гроссі, що перезапуск «точно буде», однак не повідомив точної дати.

Журналісти видання, поспілкувавшись з колишніми працівниками станції, пишуть, що у росії може не вистачити технічного персоналу, щоб здійснити перезапуск «безпечно і успішно». Окрім цього, це створило б нову загрозу для безпеки, яка вже є «достатньо серйозною».

У виданні зазначають, що для перезапуску станції росії потрібно доставити вантажівками все — від дизельного пального для резервних генераторів до запасних частин для насосів і турбін. рф також знадобиться чимало фахівців, адже зараз ЗАЕС не є «станцією радянського типу», до яких звикли росіяни.

Як повідомляв Львівський портал, Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Окупанти мінують територію та приміщення АЕС, розміщують там свою техніку, раніше регулярно обстрілювали прилеглі ділянки, а також неодноразово погрожували підірвати станцію. За час окупації на Запорізькій АЕС сталось 8 повних блекаутів, що несе ядерну й радіаційну загрози.

Додамо, що українські спецпризначенці тричі намагались деокупувати ЗАЕС у 2022 році, однак ці спроби були безрезультатними.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *