ОСТАННІ НОВИНИ

Голова АМКУ Кириленко після розслідування задекларував квартиру бабусі на 200 квадратів, але не вказав авто

Ольга Денисяка

|

Після розслідування проєкту Радіо Свобода «Схеми», в якому журналісти розповіли про квартиру, де мешкає голова Антимонопольного комітету Павло Кириленко з родиною, посадовець вказав її у декларації за 2023 рік. Про це повідомляють «Схеми».

Це 4-кімнатні апартаменти на 200 квадратних метрів у Києві вартістю 6,2 мільйона гривень, оформлені на 77-річну бабусю дружини Кириленка, де, як з’ясували ЗМІ, сім’я мешкає щонайменше з 2020-го року.

Раніше посадовець цю нерухомість не декларував, а в інтерв’ю переконував, що у цій квартирі «точно не мешкав». Водночас у декларації Кириленко так і не вказав автомобіль BMW, яким володіє його теща, але користується дружина голови АМКУ.

У свіжій декларації за 2023 рік своїм фактичним місцем проживання Кириленко вказав квартиру, яка належить Альбіні Вінніковій – бабусі дружини посадовця. Голова АМКУ вказав, що мешкає там з родиною, починаючи з 11 вересня 2023 року. Ця дата збігається з моментом призначення Кириленка на посаду голови Антимонопольного комітету.

При цьому, як встановили журналісти, сім’я посадовця там проживала і раніше – щонайменше з 2020 року. Зокрема, будучи очільником Донецької обласної адміністрації (до призначення на посаду голови АМКУ – ред.), Кириленко в одному з інтерв’ю ще у 2020 році розповідав, що його сім’я мешкає в Києві. Під час інтерв’ю було продемонстровано фото, зроблене в тому ж районі, що і будинок, куди після роботи приїжджав Кириленко вже у статусі голови АМКУ.

У коментарі журналістам Павло Кириленко це заперечив: «Я не проживав там, дружина могла з’являтися там певний період часу, коли приводили до ладу ту квартиру. В ній я точно не мешкав. Навіть коли дружина там з’являлася, то тоді, коли відвозила до школи дитину». При цьому теща посадовця Наталія Матієнко на запитання журналістів, чи мешкала там родина Кириленка і як давно, відповіла: «З 2020 року постійно… тому так, там вони мешкали».

Кириленко не вказав в декларації площу та вартість цієї квартири. Як встановили розслідувачі, отримавши в розпорядження договір купівлі-продажу, її площа становить майже 200 квадратних метрів, вартість – 6,2 мільйона гривень.

У свіжій майновій декларації чиновник не вказав автомобіль BMW X3, на якому його дружина Алла Кириленко їздила у 2022-2024 роках. Журналісти встановили це за допомогою сервісу перевірки адміністративних правопорушень МВС.

У коментарі журналістам сам Кириленко зазначав, що його дружина рідко користується автомобілем BMW, який належить тещі Наталії Матієнко. «Дружина у виняткових випадках користуватися тим автомобілем. Те, що вона на постійній основі не користується транспортними засобами, це точно», – сказав Кириленко.

Натомість теща Наталія Матієнко на запитання, чи їздить вона на своєму автомобілі, відповідала: «Ні, я на ньому не їжджу, на ньому їздить моя дочка (дружина Павла Кириленка – прим. ред.)».

21 березня «Схеми» опублікували розслідування, в якому журналісти виявили, що родина посадовця у період 2020-2023 років придбала нерухомість і автівки загальною ринковою вартістю понад 70 мільйонів гривень. Йдеться про великий маєток та дві земельні ділянки під Києвом, 200 квадратних метрів офісної нерухомості в столиці, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва та чотири апартаменти з паркомісцями в Ужгороді, оформлені на батьків та бабусю дружини.

Журналісти з’ясували, що ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно. При цьому, посадовець не вказував в декларації нерухомість та авто, якими користується його родина.

Як дослідили ЗМІ, елітне майно, здебільшого оформлене на родичів дружини Кириленка, вони придбали у період, коли він очолював Донецьку обласну адміністрацію та до його переведення у Київ на посаду голови АМКУ у 2023 році. Кириленко заявив, що джерело статків – це стартовий капітал родини, який був сформований у 90-ті роки, коли бабуся його майбутньої дружини вигідно продала акції заводу «Стирол» у Горлівці, отримані нею як працівницею заводу. Знайти офіційне підтвердження цим операціям журналістам не вдалось.

Родичі Кириленка також не змогли надати документальних підтверджень цій версії походження статків сім’ї, заявляючи, що «все залишилось в окупованій Горлівці».

22 березня, наступного дня після виходу розслідування, Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочали кримінальне провадження щодо голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка за статтями «незаконне збагачення» та «декларування недостовірної інформації».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *