ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові хірурги видалили велику пухлину гомілкової кістки 6-річному хлопчику

Маркіян Рой

|

Хірурги львівської дитячої лікарні св. Миколая видалили 6-річному хлопчику з Львівщини 6-сантиметрову пухлину, що утворилася у великій гомілковій кістці. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Шестирічний Матвійко – з Львівщини. Восени хлопчик грався на подвір’ї і вдарився правою ногою. Відтоді кінцівка почала боліти. Однак про це Матвійко зізнався батькам лише через кілька тижнів після удару, коли на гомілці вже з’явилася припухлість. Батьки негайно звернулися до лікаря. На рентгенівському знімку неозброєним оком було видно, що у кістці відбулися зміни. Але тоді якогось гострого хірургічного захворювання медики не виявили.

З часом біль у ніжці посилився, а припухлість збільшилася і почервоніла. Тож батьки вирішили шукати порятунку вже в обласному центрі, і повезли сина до дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова.

Спеціалісти лікарні провели КТ-діагностику і попередньо встановити діагноз: доброякісна пухлина кістки. Новоутвір виник на місці забою і ріс не назовні, а всередину кістки. На момент звернення до хірургів він сягав 6 см. А біль, який відчував Матвійко, став уже нестерпним. Адже чимала пухлина перекривала кістково-мозковий канал та посилила в ньому тиск.

Хлопчику було важко ступати на ніжку, і кінцівка навіть могла перестати рости, позаяк новоутвір розташувався близько до зони росту кістки. Єдиним способом цього не допустити та позбавити Матвійка болю, була операція.

Хірургам лікарні святого Миколая вдалося повністю видалили пухлину. Однак на її місці очікувано утворився дефект. Простіше кажучи, дірка, яку необхідно було закрити.

«Аби штучно з’єднати кістку, ми використали одинадцяте ребро хлопчика. Воно відноситься до плаваючих і має здатність відновлюватися самостійно. Тож ми запломбували дефект власною кістковою крихтою пацієнта. Таким чином, нам вдалося одночасно і забрати пухлину, і усунути дефект, що виник внаслідок її видалення», – розповідає медичний директор дитячої лікарні святого Миколая, хірург Олександр Калінчук.

Операція тривала близько двох годин і минуло успішно. Тепер хлопчик швидко відновлюється після операції та готується вже восени піти до першого класу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *