ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – Провідна неділя. Церква закликає не нести на кладовища штучні квіти

Дарина Смеречанська

|

Провідна неділя цьогоріч випала на 15 квітня. Проводи – Гробки, Дарна неділя, Могилки, Опроводи, Провідна неділя, Радониця, Радовниця, Радуниця, Родичі, Томина неділя – традиційні громадські поминки, що припадають на першу після Великодня неділю і наступні за нею кілька днів. Про це повідомляє РІСУ.

 

Одне з цих всіх найменувань вважається церковним – йдеться про Томину неділю. У Писанні сказано, що один із апостолів, Тома, не повірив у Воскресіння Христа.

“Не повірю, доки не вложу моїх пальців у Його рани”, – сказав апостол. І тільки після перевірки, він переконався, що Ісус воскрес. Тому весь тиждень, як і останній сьомий день після вознесіння, вважається Томиним.

Поминання родичів на Проводи — давньоукраїнський звичай, що отримав своє місце і у християнському календарі. Його не змогли викорінити заборони впродовж довгих десятиліть за радянської влади. Радуниця, Радониця не раз згадується у давньоруських літописах: «На другой неделе во вторникь на заутріе по Радонице» (1372). (Радуниця, Радовниця) збереглася з часів Київської Русі. На території України вона поширена на півночі Чернігівщини і на Сумщині. Назва Хомина (Томина) неділя походить від дня святого Томи, який святкують у наступну після Великодня неділю. В інших регіонах назви відображають суто функціональний зміст — поминання, проводи померлих родичів.

Весняне поминання родичів існувало ще до прийняття християнства. Пережитки світоглядних характеристик померлих як таких, що продовжують жити потойбічним життям, збереглися і в пізніші часи. Тому щорічні поминання родичів у період весняного пробудження природи, за народними уявленнями, мали прилучити «батьків» і «дідів» до колообігу життя – смерть – життя.

Спочатку суворі ревнителі православ’я засуджували Проводи, вважаючи їх обрядами, що несуть у собі рештки язичництва, і закликали викорінювати цей звичай. Але згодом Проводи стали органічною частиною церковних поминань: заупокійні служби відбуваються не лише у церкві, а й на цвинтарі, навіть біля кожної могили.

Також додамо, що екологічне бюро УГКЦ закликало українців не нести на кладовища пластикові квіти й вінки, натомість пропонує їм альтернативу.

УГКЦ пзакликає відмовитись від екологічно шкідливих штучних квітів, які українці несуть на могили своїх рідних, особливо напередодні та під час Великодніх свят, та пропонує висаджувати живі багаторічні квіти.

Водночас у Державній екологічній інспекції Львівської області наголошують: пластикові квіти й вінки починають шкодити екології вже з етапу виготовлення сировини для них, адже для цього використовують нафтопродукти.

Левова частка пластикових квітів не потрапляє на сміттєві полігони. Натомість їх спалють, при цьому виділяються численні токсичні речовини, що загрожують здоров’ю (провокують рак та захворювання дихальних шляхів).

«Пам’ятайте, що пластик розкладається не менше 100 років! Доброю альтернативною пластиковим квітам стануть вінки з живих квітів та хвої, живі квіти, висаджені в ґрунт, газонна трава, сухоцвіти та свічки. Будьте екологічно свідомими. Думайте вже сьогодні, що ви залишите по собі своїм нащадкам!», – йдеться в повідомленні екологів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *