ОСТАННІ НОВИНИ

Уряд ввів монетизацію пільг на проїзд у громадському транспорті

Юлія Шпак

|

Кабінет Міністрів ввів монетизацію пільг на проїзд усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах. Про це повідомляє Урядовий портал.

 

«Зазначеною постановою затверджується соціальна норма кількості пільгових поїздок, а також розподіл пільгових поїздок транспортом загального користування на міських та приміських маршрутах, що потрібно для визначення розміру щомісячної готівкової виплати», – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що прийняття акта надає можливість встановити громадянам, які відповідно до законодавства мають пільги з оплати проїзду у міському та приміському транспорті, соціальну норму кількості поїздок на місяць за видами транспорту, з урахуванням якої пільги можуть надаватися у готівковій формі.

Крім цього, пунктом 8 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 6 грудня 2016 р. № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» визначено, що пільги з оплати проїзду, які передбачені законами України, можуть надаватися у готівковій формі у порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України.

Водночас на своїй сторінці у Facebook перший заступник Голови комітету з питань транспорту Верховної Ради України Ігор Васюник написав, що зазначеною постановою КМУ затверджується соціальна норма кількості пільгових поїздок, а також розподіл пільгових поїздок транспортом загального користування на міських та приміських маршрутах, що потрібно для визначення розміру щомісячної готівкової виплати.

«Після прийняття цієї постанови, по-перше, відпаде таке явище як приниження пенсіонерів та інших пільговиків – коли водії маршруток відмовляються везти їх. Так само не буде сенсу у фальшивих пільгових посвідчення. Перевізники (приватні, комунальні, державні), своєю чергою, отримуватимуть вчасно кошти за надані послуги, зможуть планувати свій розвиток. Але і «відмазки» про погану якість послуг «бо нам не заплатили з бюджету за пільговиків» – теж не будуть актуальні. Закон про Е-квиток, який ми ухвалили, тепер перший крок до монетизації пільг – це все шлях до запровадження якісних послуг з перевезень пасажирів в громадському транспорті», – йдеться у повідомленні.

Як раніше повідомляв Львівський портал, прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана просили невідкладно вжити всіх необхідних заходів для реалізації пілотного проекту з упровадження монетизації пільгового проїзду на базі Львівської області.

Раніше міністр соціальної політики Андрій Рева обіцяв впровадити до 1 липня 2017 року на Львівщині експеримент із монетизації пільг. Однак цього не вдалося зробити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *