ОСТАННІ НОВИНИ

Мінекономіки обіцяє не змушувати ФОПів облаштовувати платіжні термінали

Дарина Смеречанська

|

У Мінекономрозвитку заявляють, що не планують зобов’язувати усіх підприємців встановлювати платіжні термінали. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі відомства.

 

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розпочало громадське обговорення проекту постанови КМУ «Про затвердження вимог до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)». Вона зобов’язує продавців та постачальників послуг надати клієнтам можливість оплатити товар чи послугу безготівково: або з використанням електронних платіжних засобів і платіжних пристроїв, або через електронні платіжні сервіси.

Втім, як наголошують у міністерстві, це не зобов’язує всіх підприємців в обов’язковому порядку встановлювати платіжні термінали. Підприємці можуть організувати розрахунки за допомогою платіжних сервісів, які не потребують наявності фізичного платіжного пристрою. Наприклад, оплату можна буде здійснювати через інтернет-банкінг, платіжні сервіси онлайн, з використанням mVisa, QR-коду, через переказ з картки на картку тощо.

Одночасно, ця постанова спрощує використання звичайних платіжних терміналів: підприємці не будуть зобов’язані їх купувати, але матимуть можливість орендувати такі пристрої, або навіть отримати їх безкоштовно на умовах банків-еквайрів. Окрім того, декілька підприємців можуть використовувати один термінал, адже технологічна можливість здійснення зарахувань на різні рахунки через один пристрій уже давно реалізована виробниками та банками.

Крім того, введення обов’язку здійснення безготівкових розрахунків жодним чином не обмежує підприємців у використанні готівки в межах чинних правил.

«Повсюдне запровадження безготівкових розрахунків сприятиме зручності, швидкості, надійності обслуговування і матиме свої переваги для всіх стейкхолдерів. Приватні користувачі матимуть додатковий захист від шахраїв, а також зможуть простіше розраховуватися та вести облік витрат. Багато громадян вже сьогодні зводять використання готівки до мінімуму і покладаються на можливість безготівкового розрахунку. У разі ухвалення постанови підприємці зможуть розширити коло клієнтів: туди потраплять споживачі, в яких у гаманці є тільки картка (наприклад, іноземні туристи). Крім цього, вони економитимуть на  інкасації готівки. Банки при безготівкових розрахунках зможуть отримати більше ліквідних ресурсів для їх спрямування на створення умов для розвитку економіки», – наголошують у Мінекономіки.

Як повідомляв Львівський портал, експерти побоюються, що через облаштування в усіх ФОПах терміналів можуть зрости ціни на товари і послуги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *