ОСТАННІ НОВИНИ

Британська розвідка припустила, чим Україна могла збити Ту-22М3

Наталя Дуляба

|

Британська розвідка припускає, що Україні вперше вдалося збити дальній стратегічний бомбардувальник росіян Ту22М3 завдяки радянській системі ППО С-200. Про це йдеться в огляді Міністерства оборони Великої Британії за 20 квітня.

Так, британська розвідка вважає цілком імовірним, що для збиття російського Ту22 М3 була застосована ракета С-200. При цьому у відомстві зауважують, що то була ще одна успішна атака України по Військово-повітряних силах РФ.

«Ймовірно, що саме ця система була використана також для збиття російського літака A-50 [дальнього радіолокаційного виявлення і управління] 23 лютого 2024 року», – вказано в огляді.

Водночас британці підкреслюють, що це є перший випадок, коли стратегічний бомбардувальник збила українська система ППО.

«Дуже ймовірно, що станом на сьогодні Росія втратила щонайменше 100 бойових літаків», – додають у розвідці.

Нагадаємо, зранку 19 квітня Україна вперше збила стратегічний бомбардувальник Ту22М3 росіян – носій неточних ракет Х-22. Це сталось фактично під час того, як РФ здійснювала масований ракетний удар по українських містах.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України заявили, що дотягнулися до ворожого літака з відстані трохи більше ніж 300 км, а для удару застосували ті ж засоби, що були використані для збиття російського А-50.

Згодом керівник ГУР Кирило Буданов розповів, що на бомбардувальник Ту22М3 влаштували засідку. Успішну операцію провели розвідники разом із Повітряними Силами.

Додамо, що також під час атаки росіян 19 квітня ППО вперше збила й крилаті протикорабельні ракети Х-22, які ще називають «вбивцею авіаносців». Вони є неточними, мають значне відхилення, тому зазвичай призводять до значних людських жертв. Саме такими ракетами Росія вдарила по багатоповерхівці у Дніпрі в січні 2023 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *