ОСТАННІ НОВИНИ

Через облаштування в усіх ФОПах терміналів можуть зрости ціни на товари і послуги, - експерт

Соломія Головіна

|

Обов’язкове облаштування у ФОПах платіжних терміналів може спричинити підняття цін на товари та послуги. Про це у коментарі Львівському порталу повідомила співвласниця юридичної компанії «Звіт-Інфо» Лариса Коцупей.

 

Як вона пояснила, проект постанови Кабміну, яким пропонують зобов’язати встановити платіжні термінали всіх суб’єктів господарювання, найбільше вдарить по дрібних підприємцях:

«Є три основні групи ФОПів. У першу головно входять підприємці, які стоять на ринках, займаються дрібною торгівлею. Друга група має більш розширені повноваження, але вони так само не мають права робити великих оборотів і не займаються якимсь великим бізнесом. Третя – більш розширена, але туди теж не входять великі підприємства та організації. Після підняття у 2018 році мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму автоматично піднялися і єдині податки та єдиний соціальний внесок, які ці підприємці повинні сплачувати. Слід зазначити, що перша і друга групи не завжди мають відкриті рахунки: це є люди, які здійснюють торгівлю на базарах, в маленьких магазинчиках. Термінал передбачає наявність розрахунокового рахунку та інтернету. Уявити собі з терміналами якийсь базар в селі, де торгує підприємець з першої групи, та фіскала, який приходить і штрафує його через їх відсутність (попри те, що, можливо, у них нема технічної можливості їх встановити),  – дуже важко».

Лариса Коцупей водночас додала, що оренда терміналу обійдеться десь у 300 грн в місяць, також додатково підприємець змушений буде викласти кошти на обслуговування відкритого рахунку та за інтернет.

«Я цікавилася у одному з банків і дізналася, що оренда платіжного терміналу обійдеться у місяць 300 грн. Окрім цього, доведеться викласти кошти за обслуговування відкритого рахунку, а це ще мінімум 100 грн. Також підприємець мусить підключити інтернет і оплачувати ще і його», – наголосила вона.

Також, за її словами, варто врахувати і те, що стягується комісія від банківських операцій. Відтак, як вона припустила, з огляду на все це підприємці будуть змушені піднімати ціни на товари чи послуги.

«Якщо підприємець продає товар через термінал, йому вже йде мінус 2%. Він не може підняти вартість лише для покупців, які розраховуються банківською карткою, тому теоретично може підняти ціни, чим в принципі люди будуть не дуже задоволені. Або ж працюватиме далі на той мінімальний заробіток…», – пояснила співвласниця юридичної компанії «Звіт-Інфо».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *