ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – День святого Андрія Первозванного

Єва Корнійчук

|

Сьогодні,13 грудня, віряни святкують День святого Андрія Первозванного. Біблія говорить, що святий Андрій був першим апостолом, що послідував за Христом. Згодом він привів до Спасителя свого рідного брата – святого апостола Петра.

 

За переказами, апостол Андрій проповідував у Криму, потім по Дніпру дійшов до місця, де згодом виник Київ.

“На горах цих засяє благодать Божа: велике місто буде тут, Господь освятить цю землю святим водохрещенням і спорудить тут багато церков”, – сказав апостол учням. Потім він благословив київські гори і водрузив хрест.

Апостол проповідував у грецькому місті патрос, говорячи, де багатьох зцілив від недуг. Місцевий правитель Егеат зненавидів апостола, назвавши його вчення божевіллям, і засудив Андрія до розп’яття. Щоб святий Андрій довше страждав, його прив’язали до хреста на зразок букви X, не вбиваючи цвяхів у руки і ноги.

День Андрія Первозванного є одним з найбільш таємничих, найцікавіших, цього дня відбуваються ворожіння і пророкування майбутнього.

В народі ще це свято називали Калита і вважали святом хлопців, оскільки в Андріївську ніч їм дозволено бешкетувати, а дівчата ночі можуть дізнатись свою долю. Свято святого Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь на день Катерини, де юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *