ОСТАННІ НОВИНИ

Наступного року «Львівська політехніка» задля економії переведе своїх студентів на дистанційне навчання

Єва Корнійчук

|

Найбільший львівський університет «Львівська політехніка» планує перевести у лютому наступного року всіх студентів на дистанційне навчання. Окрім того, протягом зимової сесії у січні усі заліки і іспити студенти здаватимуть лише у чотирьох з десяти навчальних корпусів університету. Усі ці заходи адміністрація університету застосовує задля скорочення витрат на опалення. Схожу реорганізацію навчального процесу через порожчання газу на 40% планують і інші українські університети.

Як пояснив ZAXID.NET проректор з навчально-виробничої роботи Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Крайовський, рішення перевести усіх студентів на дистанційне навчання адміністрація університету прийняли через подорожчання газу та збільшення витрат на опалення. За його словами, взимку університету доведеться платити за газ на 40% більше, ніж торік.

Як уточнив проректор з науково-педагогічної роботи НУ «ЛП» Олег Давидчак, протягом сесії, яка у «Львівській політехніці» триває з 25 грудня до 27 січня, усі студенти складатимуть іспити у чотирьох корпусах. Зараз в університеті навчається приблизно 25 тис. студентів і задля того, щоб усі змогли скласти іспити та заліки у чотирьох корпусах, в університеті розробили спеціальний графік.

«Сесія і проведення іспитів відбувається у штатному режимі, відповідно до графіку. Просто ми складаємо розклад іспитів таким чином, щоб вони проводилися у корпусах, які ми можемо належно обігріти. У нас є можливість провести ці іспити не розсіяно по усіх корпусах, а у корпусах, що мають належне опалення і умови», – сказав Олег Давидчак.

Після завершення сесії судентів чекають заслужені два тижні канікул, а от уже з 12 лютого вони мали б повернутись на навчання. Проте наступні три тижні, до 3 березня включно, студентам теж проведуть вдома. При цьому вони будуть зобов’язані дотримуватись навчальної програми та виконувати завдання викладачів. За словами проректора Олега Давидчака, надсилати виконані роботи та комунікувати з викладачами студенти зможуть дистанційно.

«Віртуальне навчальне середовище – це сервер, де розміщені методичні навчальні розробки, у тому числі студенти можуть завантажувати туди свої роботи, індивідуальні завдання і викладач має змогу перевіряти ці роботи. Також викладач має змогу надавати консультації та комунікувати з студентами», – пояснив Олег Давидчак .

Він також запевнив, що мінімізація використання газу не торкнеться університетських гуртожитків і студенти зможуть надалі там проживати протягом трьох тижнів самостійного навчання.

У «Львівській політехніці» зараз навчається приблизно 25 тис. студентів. За словами Давидчака, приблизно 40-45% з них вчаться на платній формі навчання. Вартість навчання залежить від обраної спеціальності і становить від 7,6 тис. до 18 тис. грн.

Проректор з навчально-виробничої роботи НУ «ЛП» Володимир Крайовський уточнив, що «Львівська політехніка» не єдиний український університет, що вирішив мінімізувати витрати на опалення.

«Я знаю точно, що [Київський національний] університет імені Шевченка робить два місяці канікул, протягом січня-лютого. Не знаю, як вони вчитимуться протягом цього періоду, але буде мінімізація опалювальна. Київська політехніка, яка за величиною приблизно така, як наш університет, аналогічно робить практично два місяці канікул. Університет нафти і газу у Івано-Франківську також робить два місяці канікул у зимовий період. Це лише щодо тих університетів, які ми моніторили», – заявив Володимир Крайовський.

У прес-службі Львівського національного університету імені Івана Франка  повідомили, що у них наразі немає змін у організації навчального процесу взимку. В ЛНУ ім. Івана Франка ще вирішують, чи варто збільшувати тривалість канікул для студентів та чи допоможе таке рішення заощадити кошти.

Нагадаємо, що НУ «Львівська політехніка» має отримати грант від Європейського інвестиційного банку на запровадження заходів з енергоефективності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *