ОСТАННІ НОВИНИ

Возницький перевернеться в могилі? На Львівщині назріває скандал навколо долі історичних замків

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

Замки та інші об’єкти культурної спадщини Львівської області, якими опікується Львівська галерея мистецтв, хочуть передати у власність територіальних громад області.  З пропозицією виділити 120 тисяч гривень на розробку технічної документації для реалізації цієї ідеї Галерея мистецтв ще у жовтні 2016 року звернулася до управління майном спільної власності Львівської облради. Яке своєю чергою у травні 2017 року попрохало розглянути це питання бюджетну комісію Ради.

Як з’ясував Львівський портал, передача пам’яток історичної спадини Львівщини до рук територіальних громад – це не тільки зміна джерела фінансування і утримувача, але й питання майбутньої долі визначних місць області та міста Львова.

Так, у переліку пам’яток, які значаться, як такі, що мають перейти у власність територіальних громад Львівщини , є такі:

Олеський замок (Буський район)

Пятничанська вежа (Жидачівський район)

Підгорецький замок (Бродівський район)

Каплиця Боїмів (Львів)

«Русалка Дністрова» (Львів).

За словами депутата облради Мирослави Бабінської, рішення передати ці пам’ятки громаді означатиме фактичне їх знищення.

«Всі наші замки, пам’ятки, по крупинці все життя зібрані Борисом Возницьким, пускають «під ніж». Тепер всім стане зрозумілим «незрозуміле» призначення Возняка директором Галереї мистецтв: «роздери банити» пам’ятки, на які хтось вже має свої плани. Передача замків і музеїв у власність громад означає припинення їх існування, бо жодна громада не в змозі їх утримувати», – переконана вона.

«Ясно одне – це оборудка, яка виведе з-під впливу громадськості спочатку баталії Альтомонте (в Польщі давно на них чекають), а потім замки перетворяться у розважальні центри. Що залишиться з галерейних фондів – страшно подумати. Людина йшла на керівну посаду з метою знищити музей! Нонсенс якийсь. Невже їм все можна?», – обурюється депутат.

Водночас активістка «Народної дії» Олеся Дацко також переконана, що територіальні громади не «стягнуть» фінансувати такі масштабні пам’ятки.

«Для більшості пам’яток це буде просто вимирання. Звідки громада Олеська може взяти кошти для утримання цілого замку? А кому вони будуть передавати – територіальним громадам? Офіційної одиниці адміністративно-територіального устрою в Україні немає. Вони створюють органи управління. Наші громади не є юридичними особами. Для того, щоб ці органи управління мали можливість утримати таку пам’ятку, вони повинні мати бюджет. Це означає, що ми цю пам’ятку даємо просто на знищення. Через п’ять-сім років ці замки просто розграбують, бо там не буде ні охорони, ні працівників, або вони (пам’ятки -ред.) будуть  у такому жалюгідному стані, що на це буде страшно дивитися. Возницький просто перевернеться у могилі»,  – вважає вона.

Окрім того, не виключає О. Дацко і передачі цих об’єктів у майбутньому в приватні руки, не з благою метою.

«Збудувати для олігархів віллу – вже не комільфо. Мати замок стає черговою «фішкою» для багатих. Вони не хочуть рятувати ці замки, їм простіше знищити замок і приватизувати його, і на цьому можна заробляти гроші. Передавати у приватні руки таку спадщину потрібно, але за умови, що це буде потужний контроль за пам’ятками», – зазначає О. Дацко.

Щодо об’єктів «Каплиця Боїмів» та «Русалка Дністрова», то громадська діячка вважає, що бюджет міста дозволяє утримувати ці пам’ятки, тут головне – воля і бажання.

«Львів має кошти і якщо захоче, може скерувати кошти на збереження. Але я не вірю, що громади Підгірців, Олеська мають достатньо коштів, щоб отримувати ці об’єкти», – додала вона.

А поки в обласній раді будуть думати: передавати чи не передавати об’єкти культурної спадщини громадам, замки «Золотої підкови» та фонди Галереї мистецтв, що там зберігаються, краще не заживуть. За словами голови Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрія Салюка, останні суттєві реставраційні роботи проводились ще за життя Бориса Возницького.

«У нас у державі війна. Я не знаю, наскільки зараз виділяють кошти на потреби реставрації загалом. За життя світлої пам’яті Борис Возницький все-таки добивався виділення коштів на проведення тих чи інших робіт. Як вони проводилися – це вже питання до виконавців. Наша система тендерів є дуже недосконалою, і часто тендери виграють ті виконавці, які пропонують найнижчу ціну, відповідно, вони за найнижчою якістю виконують ці роботи. Але разом з тим Борису Григоровичу вдалося зробити навіть по тому ж Підгорецькому замку найважливіші роботи – нове накриття, щоб об’єкт не замокав і не руйнувався. Як зараз фінансується реставрація замків – не знаю, бо нинішня адміністрація не надто поширює цю інформацію», – повідомив він.

Львівський портал звернувся по коментар до нинішнього директора Львівської галереї мистецтв Тараса Возняка, який зазначив, що вперше чує про подібне звернення Львівської галереї мистецтв:

«Цього не може бути, бо об’єкти перебувають у державній власності. Такого не було. Я нічого не підписував. Покажіть мені документ».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *