ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура разом правоохоронцями бореться з винищенням лісових ресурсів

|

Протягом поточного періоду 2016 року прокуратурою Львівської області вжито заходів з метою координації дій правоохоронних органів регіону для викриття, розслідування фактів незаконних порубок лісу, виявлення функціонування нелегальних пилорам та заготівельних цехів деревини. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області.

лісгосп

Так, у провадженні слідчих прокуратури Львівської області цьогоріч перебувало 11 кримінальних проваджень у сфері охорони лісів, сума збитків у яких перевищує 27 млн грн. У 6 провадженнях обвинувальні акти щодо підозрюваних скеровані до суду.

До прикладу, завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно службових осіб керівного складу державного підприємства «Радехівське лісомисливське господарство», які, не отримавши відповідних дозволів і лімітів на використання об’єктів природно – заповідного фонду, санкціонували вирубку близько 8 тисяч дерев. Злочинні дії цих посадових осіб призвели до винищення Лісового заказника загальнодержавного значення «Лопатинський», де вирубано вікові сосни та інші цінні породи дерев, чим спричинено шкоду лісовому господарству на суму понад 22 млн грн. На цей час у справі триває судовий розгляд.

Також, за процесуального керівництва прокуратури органами Національної поліції Львівщини завершено розслідування у 35 кримінальних провадженнях вказаної категорії, в яких встановлено збитків на суму понад 15 млн грн. Фігурантами у цих справах є посадовці державних та комунальних лісогосподарств, які привласнювали державні кошти та допустили незаконну порубку лісових насаджень.

Так, для розгляду по суті в суди області скеровано кримінальні провадження за фактами службової недбалості посадових осіб Турківського та Старосамбірського дочірніх підприємств обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Галсільліс», в тому числі двома колишніми керівниками дочірніх підприємств.

Досудовим розслідуванням з’ясовано, що останні видавали лісорубні квитки на порубку дерев, вік яких та повнота насаджень не дозволяли її здійснювати, чим спричинили шкоду довкіллю на суму понад 10 млн грн.

З метою відшкодування завданих державі збитків органами прокуратури області по скерованих до суду кримінальних провадженнях вже заявлено 3 позови до колишніх керівників дочірніх підприємств Обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Галсільліс» на суму понад 10 млн грн.

З метою забезпечення виконання позовних вимог та відшкодування завданих збитків у кримінальних провадженнях накладено арешт на майно підозрюваних.

Крім цього, правоохоронними органами Львівщини викрито факти незаконного експорту лісопродукції. Так, за результатами проведення спецоперації прокуратури Львівської області разом із Управлінням захисту економіки Львівщини задокументовано масштабну схему незаконного вирубування лісу із його подальшим експортом за кордон у країни ЄС. Афера була організована посадовцем Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, який до свого «бізнесу» залучив ще двох спільників.

Встановлено, що зловмисники створювали фіктивні підприємства та використовували підроблені первинні документи про походження лісоматеріалів, і таким чином отримали понад 200 сертифікатів із реальними підписами і оригінальними печатками Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, що дозволяло безперешкодно вивозити лісопродукцію за кордон.

Ними легалізовано понад 12 тис куб м незаконно зрізаного і викраденого лісу різних порід (еквівалент 200 вагонів деревини) загальною вартістю 30 млн грн. У подальшому деревину експортували до країн Євросоюзу, зокрема в Польщу, Нідерланди, Італію, Чехію, Латвію.

Крім того, для заниження митної вартості викраденого та експортованого лісу, зловмисники уклали зовнішньоекономічні контракти з 5 офшорними компаніями, які зареєстровані в Панамі, Британських Віргінських островах і Республіці Беліз. Валюта надходила на банківські рахунки фіктивних фірм та, за сприяння банківських працівників, переводилася в готівку і розподілялася між змовниками.

Разом з тим, в ході проведених обшуків вилучено біля 2 тис м куб підготовленого до експорту лісу дерев породи дуб із електронними бірками державних лісгоспів. В єдиній електронній базі обліку деревини за цими ж номерами значаться дерева інших, менш цінних порід (сосна, вільха).

Також у взаємодії з фахівцями Державної фіскальної служби доведено, що підприємствами, залученими до злочинної схеми, до державного бюджету не сплачено податків на загальну суму близько 10 млн грн. Досудове розслідування у цьому провадженні триває.

Ще одну резонансну аферу у сфері лісової галузі викрито прокуратурою Львівської області спільно з Головним управлінням Державної фіскальної служби у Львівській області. Зокрема, виявлено факт ухилення посадовими особами державного підприємства «Стрийське лісове господарство» від сплати податків, а саме заниження сплати податку на прибуток в розмірі майже 10 млн грн. Упродовж 2015 року – І кварталу 2016 року службовці проводили безтоварні фінансові операції, а саме перераховували кошти за нібито отримані послуги від фізичних осіб – підприємців за проведення комплексу лісозаготівельних та лісокультурних робіт.

В офісних приміщеннях цього підприємства та за місцем проживання його службових осіб проведено обшуки, вилучено оргтехніку, і так звану «чорну» бухгалтерію.

На цей час проводяться першочергові слідчі дії для встановлення всіх обставин кримінального правопорушення.

Розслідування у всіх зазначених кримінальних провадженнях перебуває на контролі прокуратури Львівської області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *