ОСТАННІ НОВИНИ

Як себе вберегти від кишкових інфекцій: 10 «золотих правил»

|

Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України повідомляє, що на сьогодні у Львові зареєстровано 4 спалахи гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждало 46 осіб, з них 4 дітей до 17 років. Відтак, враховуючи  літньо-осінню сезонність захворювань  гострими кишковими інфекціями, – подає правила, дотримання яких допоможе уникнути спалахів кишкових інфекцій. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

отруєння

Зокрема, причиною захворювань постраждалих були порушення  технології приготування страв, недотримання  дезінфекційного режиму. Враховуючи  літньо-осінню сезонність захворювань  гострими кишковими інфекціями,   коли створюються сприятливі умови для розмноження та накопичення збудників ГКІ в навколишньому середовищі і виникає ризик епідемічних ускладнень і спалахів, необхідно  враховувати  10 «золотих правил»:

-дотримуватись  правил особистої гігієни, частіше мити  руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після  відвідування туалету;

-вживати  лише кип’ячену або питну бутильовану воду, не пити сиру воду з колодязів і відкритих водойм, оскільки така вода може бути забруднена і містити збудники кишкових захворювань;

-купатись  тільки у відведених для цього місцях;

-овочі, фрукти, ягоди ретельно мити  перед вживанням;

-в домашніх умовах дотримуватись правил гігієни при приготуванні гарячих та холодних страв, термінів придатності та умов зберігання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються (у тому числі салати,  заправлені майонезом). Сирі продукти та готову їжу  зберігати потрібно окремо;

-вибирати  безпечні  харчові  продукти;

-для обробки сирих продуктів користуватись окремими ножами та розділовими дошками;

-ретельно просмажувати або відварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти;

-на кухні дотримуватись  чистоти, не накопичувати сміття та харчові відходи,

-не купувати  розрізані кавуни та дині, закриті плівкою (під  плівкою створюються  умови для скупчення бактерій);

-не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі, а також готові кулінарні вироби на ринках.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.