ОСТАННІ НОВИНИ

Львів перестане роздаровувати прокурорам квартири?

|

За шість років прокуратура Львівської області отримала від міської ради Львова 71 квартиру в той час, коли «квартирна» черга для «простих смертних» забетоніла і майже не рухається. Нещодавно між міською радою та прокуратурою пробігла «чорна кішка», бо влада раптово передумала виділяти частину обіцяних квартир правоохоронцям. Львів схвилювався: чому раптом «схема» домовленостей міськради «ми вам квартири – ви на нас закриваєте очі» пішла «по швах»?

житло

Начальник управління житлового господарства ЛМР Юрій Голець – один із тих чиновників, якого викликали у прокуратуру у цій справі як свідка. Правда, повістка йому прийшла значно пізніше від призначеної дати (допит мав відбутися 22.04.2016 р., а повістка надійшла 27.04.2016 р.)…

Юрій Голець розповідає WZ, на якій підставі міська рада видає службові квартири.

«Житлове приміщення включається до числа службових рішенням виконавчого комітету міської ради. А порядок надання квартир затверд­жений ще постановою Ради міністрів України від 04.02.1988 р., бо Україна досі не має Житлового кодексу. У Верховній Раді новий житловий закон лежить років зо двадцять…», -розповів він.

Зі слів посадовця, мати службову квартиру може будь-яке державне підприємство. Керівництво звертається до мерії і, згідно з рішенням виконкому, житловому приміщенню надає­ться статус службового. У період з 2010-2016 р. виконком ухвалив 67 рішень про включення 231 квартири в число службових. Йдеться про 72 квартири для військовослужбовців, 11 квартир для управління СБУ у Львівській області, 63 – для прокуратури у Львівській обл., 11 квартир для управління МНСУ у Львівській області, 20 квартир – для прикордонної служби, 13 – для Національної гвардії, 41 квартиру – для ГУ Національної поліції у Львівській обл.

У більшості випадків, переконує Юрій Голець, профільні міністерства купують квартири для своїх працівників.

«Наприклад, прокуратурі або військовим потрібен спеціаліст, але він живе в іншій області. Йому можуть надати службове житло. Йди і працюй, тільки сплачуй комунальні послуги. Інше питання, що ці квартири, які би мали залишатися службовими, через місяць-два приватизують, а окремі з них перепродають. Зокрема, і у будинку на пр. Червоної Калини, 58, та на вул. Енергетичній-Панаса Мирного. Виникає питання: чи була необхідність у наданні службової квартири?».90% житла приватизують», – пояснив чиновник.

З 2010 р. по 2016 р. мерія також передала 7 комунальних квартир управлінню СБУ у Львівській області, 71 квартиру – прокуратурі Львівської області, 1 квартиру – Апеляційному суду. Ці квартири міська рада отримала після смерті самотніх людей, або вони дісталися від інвесторів: до 2008 р. забудовник передавав частину квартир місту, згодом цей закон відмінили.

За його словами, губернатори службових квартир від міськради не отримували. А ось із працівників мерії лише начальник міського управління охорони здоров’я Володимир Зуб у 2007 р. отримав службову квартиру. Для порівняння: багатодітним сім’ям за цей період виділили 31 квартиру,дітям-сиротам – 11 квартир. Загалом у черзі на квартиру у Львові зареєстровано близько 25 тисяч сімей.

«У 2006 р. було виділено земельну ділянку під будівництво житлового будинку на розі вул. Енергетичної – вул. Панаса Мирного для працівників прокуратури. Після завершення будівництва частину квартир на виконання умов договорів передали у комунальну власність. Прокуратурі передали до розподілу 71 квартиру. У 2012 р. за прокурорами закріпили 27 квартир (25 помешкань як службові та 2 квартири черговикам прокуратури). У 2013 р. закріплено 12 квартир (9 квартир як службові та 3 квартири черговикам прокуратури), у 2014 році закріплено одну службову квартиру».

За словами пана Гольця, з будинку на розі вул. Енергетичної – Панаса Мирного планують вилучити 26 квартир з числа службових, тобто на сьогодні за цією адресою залишається незакріпленою 31 квартира.

«Плануємо надати ці квартири тим, хто нагально цього потребує.  Зокрема, сім’ям загиблих учасників АТО, бійцям, які втратили на війні кінцівки…», – переконує він.

«Проспект Червоної Калини, 58 – Це питання буде вирішуватися у судовому порядку. Ми у цьому будинку надали прокурорам уже 40 квартир, вони хочуть ще 31. За які такі заслуги? Ці квартири – комунальні (на минулій сесії, о десятій годині вечора, депутати міськради відмовилися проголосувати за скасування статусу службових квартир за адресою пр. Червоної Калини, 58. – Авт.). Мені важко коментувати рішення депутатів, які приймаються пізно ввечері. Думаю, це питання буде одним з основних на наступній сесії міськради».

«Якщо профільні міністерства хочуть будувати будинки за власні кошти – немає питань,. Ми зобов’язані ці квартири закріплювати, бо ці повноваження нам делеговані. Якщо житло у комунальній власності, то розпоряджатися ним мають виконавчі органи», – резюмував він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *