ОСТАННІ НОВИНИ

В яких країнах можна підхопити різноманітні «хвороби мандрівників»

|

Наближається час відпусток, мандрівок і відпочинку. Водночас активізовуються «хвороби мандрівників», які переважно пов’язані з кишковими та респіраторними інфекціями. Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» нагадує небезпеки для мандрівників та профілактику цих захворювань, інформує Львівський портал прес-служба ЛМР.

«Особливу небезпеку для мандрівників в екзотичні країни становлять природно-вогнищеві захворювання, зона розповсюдження яких обмежується або ареалом існування основного джерела (резервуара інфекції), або ареалом існування комах-вампірів – основного джерела і переносника трансмісивних інфекцій», – розповідає завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій Ганна Павлів.

Активність кровосмоктальних комах в наших місцевостях припадає на теплу пору року, а в тропічних і субтропічних країнах – впродовж цілого року. До кровосмоктальних комах відносяться різні види комарів, мошок, кліщів, бліх, блощиць, вошей, гедзів, які можуть передавати людині різних збудників – віруси, бактерії, простіші, гельмінти. За розмаїттям клінічних проявів ці захворювання можна поділити на 3 групи:

хвороби, які супроводжуються лихоманкою, болями у м’язах, суглобах, почервонінням і свербінням шкіри, екзинтемою, артропатією;

вірусні енцефаліти, енцефаломієліти;

вірусні геморагічні лихоманки.

Ці захворювання не обмежуються територіями тропіків і субтропіків. Вони трапляються і на Європейському континенті, і також на території України, як на рівнині, так і в гірській місцевості, як на півдні, так і на півночі.

Епідемічна ситуація з особливо-небезпечних інфекційних хвороб у світі, станом на березень 2014 року, за даними ВООЗ та сайту ProMED-mail міжнародного товариства з проблем інфекційних хвороб, залишається нестійкою.

В Азії реєструються:

– гарячка Денге у Шрі-Ланці, Філіппінах, Сінгапурі, Пакистані, Саудівській Аравії, Малайзії;

– поліомієліт – в Афганістані, Пакистані;

– пташиний грип – у Китаї, Камбоджі;

– MERS-CoV – короновірусна інфекція – в Об’єднаних Арабських Еміратах;

– малярія – у тропічних і субтропічних країнах.

В Австралії та Океанії – гарячка Денге, гарячка Чикунгунья, вірус Зіка, малярія.

В Африці :

– гарячка Ебола спостерігається у Гвінеї, Ліберії, Малі, С’єра-Леоне;

– поліомієліт – в Екваторіальній Гвінеї, Ефіопії, Камеруні;

Фото: Shutterstock 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *