ОСТАННІ НОВИНИ

За три місяці Львівщина перевищила річний показник захворюваності на кашлюк

Наталя Дуляба

|

На Львівщині стрімко зросла захворюваність на кашлюк: за три місяці виявили 122 хворих, тоді як за весь 2023 рік таких було всього 85. Про це Львівському порталу повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Протягом 2022 року на Львівщині офіційно зареєстрували лише один випадок кашлюку. Тоді як у 2023-му було вже 85 хворих.

Проте лише за три місяці 2024 року Львівщина значно перевищила весь торішній показник захворюваності – недугу діагностували 122 людям.

«Кашлюк починається як звичайна застуда, а далі йдуть напади сухого, виснажливого кашлю. Такий напад найчастіше відбувається вночі, може тривати до декількох хвилин і завершитися блювотою чи таким раптовим свистячим видохом. Хвороба триває довго, люди кашляють більше трьох місяців», – розповіла головна державна санітарна лікарка Львівської області Наталія Іванченко.

На кашлюк хворіють і діти, і дорослі. Серед ускладнень, які він дає, є бронхіт, пневмонія, енцефалопатія (незапальні ураження головного мозку), а в дорослих навіть можуть виникнути інсульт та порушення мозкового кровообігу.

Вберегтися можна завдяки вакцинації. Діти мають отримати чотири щеплення у 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, його потрібно зробити якнайшвидше.

Щеплення рекомендують робити і дорослим, особливо вагітним жінкам на 16-32 тижнях вагітності, незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя до проведення їй щеплення.

Як додають у МОЗ, захворюваність на кашлюк в Україні зростає з 2023 року. Причиною цьому, кажуть медики, є значна кількість невакцинованих дітей.

За перші два місяці 2024 року зафіксовано 515 випадків кашлюку, за аналогічний період минулого року – тільки 27. Майже 96% з-поміж усіх хворих – діти раннього та дошкільного віку, а 4% – дорослі.

Чим небезпечний кашлюк?

Кашлюк є дуже заразним, він легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.

Найбільш небезпечною хвороба є для немовлят, у яких може викликати апное – тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті. Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюку, але хвороба є виснажливою та сильно ослаблює організм.

Які симптоми кашлюка?

Хвороба починається як ГРВІ. Через 5-8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист. Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, кашель може супроводжуватись гарячкою, нежитю та іншими ознаками ГРВІ. У немовлят кашель може не проявлятись, але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя.

Одужання починається через 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, приступи кашлю стають слабшими. Іноді одужання може тривати від 2 до 6 місяців.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *