ОСТАННІ НОВИНИ

Телефонні шахраї продовжують тероризувати львів’ян

|

Шахраї продовжують дзвонити серед ночі на домашні телефони жителів Львова та «розводити» їх на гроші.

Зокрема, одна з львів’янок, матір п’ятирічної дитини розповіла Львівському порталу, що цієї ночі вона стала жертвою телефонних злочинців.

Як повідомила потерпіла, близько третьої години ночі на її домашній телефон подзвонили невідомі. На тому кінці дроту, за її словами, чоловік видавав себе за її  родича. Він повідомив жінці, що збив людину і що з нього вимагають 2 тис дол. США. Відтак, він наполегливо просив жінку передати йому відповідну суму.

«За збігом обставин, мій чоловік в даний момент перебуває за межами Львова. Коли пролунав цей дзвінок і я почула дану інформацію – я дуже налякалася, через що мені стало дуже погано на фізичному рівні. Спершу я почала питати хто це, на що почула: «Та це я, ти мене не впізнаєш? То ти мені передаси гроші?». Коли я почала перепитувати, чи це ти, Тарасе, так звати мого чоловіка, мені, відповідно, ствердно сказали так. Коли я спитала, що з твоїм голосом, мій так званий чоловік відповів, що він просто п’яний. Він продовжував дуже швидко і наполегливо питати, чи я передам гроші, на що я відповіла, що таких грошей у мене немає. Тоді слухавку взяв інший чоловік і спитав скільки тоді я маю, я з переляку сказала що лише 200 євро. Шахраї почали питати мою адресу проживання і сказали, що зараз приїдуть за грошима. Коли я почала питати, що з тією людиною, яку збили, і задавати інші питання, то вони мені на них не відповідали. Тоді на мене найшло якесь прозріння і я сказала, що серед ночі я нікому дверей не відкрию, щоби не сталось. У той момент я подумала про свою донечку, яка спала. Я дуже перелякалась за її життя, адже щось усередині мені підказувало, що щось не те відбувається. Шахраї почали нервуватися, а тому почали мені погрожувати розправою. Сказали, що зараз вони приїдуть і повбивають усіх членів моєї сім’ї. Після чого вони кинули трубку.

У моїй голові і в середині все переверталось, адже з просоння я розгубилась, не могла зрозуміти що відбувається, і дуже перелякалась. Усе відбувалось як в тумані, таке відчуття, що мене намагались загіпнотизувати, бо постійно задавали ствердні питання, тобто за логікою я мала постійно відповідати їм так», – розповіла львів’янка Тетяна.

За словами потерпілої, після такого дзвінка вона не одразу прийшла до тями. Але зібралася із силами і набрала номер свого чоловіка, який наказав їй подзвонити в міліцію. «Я така була перелякана, мною так трусило, що чергова не одразу змогла розібрати, що я їй говорю і ледве заспокоїла мене. Після цих нічних подій я вже і не лягала спати, бо мені було дуже погано – і фізично і психологічно, а крім того я дуже боялась залишатися сама із маленькою дитиною вдома. Тоді я подзвонила своїй подрузі-сусідці і поросила, щоб вона зі своїм чоловіком прийшла до мене. Зранку вони пішли додому, бо мали справи. Мені довелось пити різні ліки. Вранці на мій домашній передзвонив дільничний і запитав, чи я буду писати заяву. Звичайно, що я сказала так, хоч і розуміла, що в моєму випадку нічим міліція мені не допоможе. Але принаймні може моя заява допоможе іншим потерпілим», – додала жінка.

Нагадаємо, що такі випадки у Львові та області далеко непоодинокі. Тому звертаємося до громадян із застереженнями щодо телефонних шахраїв. Якщо вам телефонує людина, яка представляється вашим родичем, не соромтеся й задайте низку перевірочних питань. Запитайте про близьких: друзів, знайомих, сусідів або інших родичів, але якою би не була почута шокуючи новина в будь-який час доби, зберігайте спокій і негайно зателефонуйте до міліції.

Як постійно зазначають правоохоронці, оперативно затримати зловмисників можна лише по гарячих слідах, адже вони швидко знищують усі сліди, що вказують на їх причетність до правопорушення. Тому громадянам варто дослухатися до наступних їхніх порад:

– по-перше, завжди у всіх справах керуватися здоровим глуздом. Якщо є хоч найменший натяк на те, що повідомлення не відповідає дійсності, – обов’язково його перевірте. Найпростіші способи: зателефонувати тому, хто нібито потрапив у біду, а також у лікарню, міліцію, інші екстрені служби – залежно від того, що вам повідомили;

– по-друге, шахраї намагаються застати майбутню жертву зненацька та не даючи оговтатись, вимагають терміново діяти. Повідомте, що у вас зараз немає потрібної суми, намагайтеся виграти час. Розкажіть про телефонний дзвінок ще комусь із близьких та рідних. Зазвичай, уже тоді вдається зрозуміти, що ситуація нереальна та з’ясувати місце знаходження рідних;

– по-третє, впевнившись, що вас намагалися обдурити, терміново повідомте про це до міліції. Таким чином ви допоможете викрити чергового шахрая та запобігти низці інших правопорушень.

Фото: Львівський портал  

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *