ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові зареєстрували випадок захворювання на малярію, привезену з Нігерії

|

У Львові зареєстрований випадок захворювання на мікст триденної (вівакс та овале) малярії, завезеної з Нігерії. Про це Львівському порталу повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі Держасанепідслужби України.  

З огляду на активізацію міграції населення, слід бути обізнаним щодо поширення та заходів профілактики цього небезпечного захворювання.

Епідемічна ситуація з малярії в світі з кожним роком ускладнюється. За даними ВООЗ, існуюча система епіднагляду за малярією дозволяє виявити лише 14 % випадків від можливої загальної кількості. 

За даними ВООЗ щорічно реєструється понад 5 млн. (без Африки) випадків захворювань на малярію.

В Африці, де реєстрація ведеться не в повному обсязі, виявляється до 3 млн. хворих на малярію, з них летальних, тобто смертельних, понад 80 відсотків.

ВООЗ сертифікувало, які країни вільні від малярії: Об’єднані Арабські Емірати (2007 р.), Мароко (2010 р.), Туркменістан (2010 р.), Вірменію (2011 р.). У 2012 році 52 країни світу вже на 75 % знаходились на шляху зниження захворюваності на малярію, як це було визначено ВООЗ відповідно до планів до 2015 р. Проте, впродовж останніх років передача малярії відбувалася в 100 країнах світу.

Ліцензованих вакцин проти малярії на сьогодні не існує. На кінцевих стадіях розробки знаходиться вакцина проти тропічної малярії (P.falciparum), відома як RTS,S/AS01. Дана вакцина проходить оцінку в рамках масштабного клінічного випробування в семи країнах Африки. Орієнтовні терміни щодо рекомендацій до використання цієї вакцини будуть отримані в 2015 р.

Щороку з різних країн світу завозять малярію в Україну, як наші співвітчизники, так і іноземці, реєструються поодинокі випадки і в нашій області, в т.ч. летальні..

Ситуація ускладнюється не лише перебуванням в тропічних країнах туристів, військових, що виконують миротворчу місію, а й нелегальних мігрантів.

Ось чому бажано пам’ятати, що існує така загроза здоров’ю, як малярія.

А це – інфекційна хвороба, яка відзначається приступами ознобу та гарячки. Передається від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів, яких і на теренах нашої області є чимало (виплід їх здійснюється в занедбаних водоймах – тільки у Львові їх понад 25).

Прояви хвороби – найрізноманітніші і діагностувати може тільки лікар.

Перед поїздкою в країни, ендемічні з малярії, необхідно проконсультуватись з лікарем-інфекціоністом у поліклініці за місцем проживання з метою призначення хіміопрофілактики.

Необхідно подбати про захист від укусів комарів, враховуючи періоди їх нападу на людину: увечері, в сутінках, вранці – перед сходом сонця. У цей період слід одягати вбрання, яке закривало б відкриті частини тіла та змастити їх засобами, що відлякують комарів (репелентами). Якщо в приміщення залетіли комарі, то їх знищують електрофумігаторами, інсектицидними аерозолями тощо.

Тому всім, хто впродовж останнього року-двох перебував в тропіках (для нашого краю особливо поширені Туреччина, Єгипет, Туніс та ін., насамперед країни Африканського континенту, до речі перелік таких країн є в кожному територіальному закладі ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» та зобов’язані мати туристичні фірми), при будь-якому захворюванні з найменшим підвищенням температури тіла слід негайно звернутись до лікаря, оскільки надзвичайно важливо розпочати лікування в перші години захворювання, аби не закінчилось трагічно.

Фото: babuwka.ru

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *