ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові створюють аудіобібліотеку для людей з вадами зору

|

Учора, 19 травня, у Львові розпочався міжнародний шведсько-український проект, який передбачає створення аудіобібліотеки навчальної та художньої літератури у форматі «дейзі». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Це особливо зручний для користувачів з вадами зору формат, оскільки він має функцію навігації аудійованою книжкою: повністю незряча людина спроможна протягом лічених секунд віднайти будь-який потрібний їй розділ, параграф, сторінку тощо у створеній у форматі «дейзі» аудіокнизі. Показово, що працюватиме над виготовленням книг у форматі «дейзі» група незрячих і слабозорих мешканців різних областей України, які з’їхалися до Львова.

З 19 до 22 травня цього року у Львові триватиме перший етап занять з вивчення методики виготовлення «дейзі»-книг. Навчання продовжиться у Швеції в червні 2014 року на базі академії «Свефі» (Хапаранда), де лекції для незрячих і слабозорих українців читатимуть фахівці академії. Умовами проекту передбачена передача українським користувачам кількох десятків одиниць технічного обладнання зі спеціальним програмним забезпеченням.

«Мета проекту – заснувати першу в Україні «дейзі»-бібліотеку, доступну на одному з інтернет-ресурсів, і, головне, розпочати практичне вирішення тих освітніх проблем, які сьогодні стоять на заваді учням і студентам з глибокими ураженнями зору. Адже ситуація з існуванням підручників для вищої школи у будь-яких доступних для незрячих читачів форматах (рельєфно-кракових, озвучених, електронних) є критичною (їх просто не існує, внаслідок чого набуття вищої освіти незрячими студентами є надто складним або взагалі неможливим). Дещо краща ситуація спостерігається в середній освіті, хоча проблема наявності брайлівських книг залишається надто гострою», – розповідає керівник шведсько-українського проекту Оксана Потимко.

Проект водночас дає змогу вирішити ще одне важливе питання – переходу від брайлівських до сучасних форматів підручників. Шведська система освіти оптимально вирішує питання забезпечення підручниками учнів і студентів з вадами зору: їм одночасно пропонують рельєфно-крапкові, озвучені та електронні книги, що стимулює спудеїв вивчати і шрифт Брайля, і комп’ютер.

Триватиме проект впродовж півтора року і завершиться у грудні 2015 р. Його реалізовує Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», у партнерстві з академією «Свефі» (Швеція).

 

ФОТО bookbyvoice.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *