ОСТАННІ НОВИНИ

До 2020 року основним експортом України стане робоча сила

|

Потік мігрантів у країни Європи буде й надалі збільшуватись і дійде до того, що до 2020 року основним експортом України стане наша робоча сила. Про це сьогодні під час інформаційно-просвітницького мосту «Схід-Захід – європейський вектор», який організував Львівський прес-клуб спільно із Донецьком, Дніпропетровськом, Луганськом та Одесою розповів завідувач відділу проблем регуляторної політики та розвитку підприємництва інституту економіки промисловості НАН України у Донецький області, доктор економічних наук В’ячеслав Ляшенко, – інформує кореспондент Львівського порталу.

В’ячеслав Ляшенко, посилаючись на соцопитування, повідомив, що загалом 48% опитаних українців (а це близько 5 тис людей різних вікових категорій) не бачать своєї перспективи в Україні. Водночас 63% респондентів виявили бажання поїхати працювати в Європу, в Росію – 14% людей, решта – у всі інші країни світу. «Тобто ми бачимо, що Європа десь в 4,5 рази переважає в сфері інтересів, як місця своєї праці, тобто інші регіони привабливі для наших працівників», – сказав він.

Загалом, за словами доктора економічних наук, якщо Україна будемо повільно модернізувати і реформувати свою промисловість та інші сфери, де можливе працевлаштування, то близько 2020 років ми матимемо основною експортною галуззю не нашу металургію, а – постачання нашої робочої сили за кордон. «Навіть за тих умов, що вона (Європа – ред.) втрачає конкурентоздатність, приплив емігрантів залишається», – сказав В.Ляшенко. 

Тим паче, що заробітна плата наших заробітчан у Європі не дуже відрізняється від середньоєвропейської.

Експерт продемонстрував порівняльну табличку середніх зарплат українських заробітчан і громадян європейських країн на початок 2013 року: у Польщі середня зарплата українських заробітчан і громадян Речі Посполитої становить відповідно $560 і $630, у Німеччині – 1800 євро і 2100 євро, в Італії – 1000 і 1900 євро. А, до прикладу українці в Чехії заробляють більше, ніж місцеві жителі. Так, українські заробітчани отримують в Чехії середню зарплату 1140 євро проти 700 євро.

«Наша робоча сила конкурентоспроможна, але там є проблеми – в умовах Асоціації з ЄС, а потім вступом у неї, – це наявність соціальних гарантій щодо пенсійного забезпечення тієї робочої сили, яка буде працювати на європейських підприємствах і в умовах європейського бізнесу. Зараз ці проблеми влаштовані лише по декількох країнах Європи, але потрібно, щоб ці гарантії були збереженні, тобто потік мігрантів буде збільшуватись і буде збільшуватись потім їх повернення, при цьому вони повинні мати гарантію пенсійного забезпечення», – наголосив В’ячеслав Ляшенко.  

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *