ОСТАННІ НОВИНИ

Близько 20% продавців комп’ютерів у Львові пропонують клієнтам піратське програмне забезпечення

|

Продавці комп’ютерів у Львові пропонують клієнтам неліцензоване піратське програмне забезпечення. У магазинах пропонують встановити на комп’ютери або ж продають комп’ютери із уже встановленою неліцензійною операційною системою. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив керівник департаменту із захисту інтелектуальної власності компанії «Майкрософт Україна» Юрій Омельченко.

За його словами, нещодавно компанія провела чергову хвилю програми «таємний покупець», яку проводить щоквартально.

«В основному піратські програми відкрито пропонують у сервісних центрах та невеликих магазинах. Якщо у представництвах великих мереж цінують своїх клієнтів, то дрібніші магазини часто нехтують безпекою кінцевого користувача та нав’язують неліцензоваане програмне забезпечення», – зазначив Ю.Омельченко.

За його словами, за результатами дослідження компанії IDC  піратське програмне забезпечення на ринку України в середньому складає 84%. Це означає, що на 84 компютерах із сотні встановлено неліцензоване ПЗ. Щоправда, якщо порівнювати цифри застосування піратського ПЗ із ситуацією в Україні, то Львів виглядає одним із кращих міст. Тут використання не ліцензованого ПЗ складає 20%.

Ю.Омельченко наголосив, що піратське програмне забезпечення використовують не лише фізичні особи, але і юридичні установи, бізнесові структури, грішать цим і органи влади. Водночас він додав, що думка про те, ніби піратська програма дозволить зекономити кошти, насправді є хибною, оскільки не ліцензоване ПЗ несе додаткові загрози для користувачів комп’ютерів. Зокрема, кожен четвертий сайт, через які користувачі намагаються завантажити безкоштовно ту чи іншу програму, заражені шкідливими вірусами.

За його словами, на сьогодні уряд має бути передусім зацікавлений у боротьбі з піратським забезпеченням. Оскільки цей сегмент чорного бізнесу на ринку України надає послуги українцям на понад 16 млн доларів на рік. Однак до бюджету жодні податки з цього бізнесу не сплачуються.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *