ОСТАННІ НОВИНИ

У центрі Львова мешканці самовільно замінили понад 12 тисяч дерев’яних вікон на пластикові

Львівський портал

|

У центрі Львова мешканці самовільно замінили понад 12 тис дерев’яних вікон на пластикові. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради. 

«В будинках-пам’ятках архітектури заборонено замінювати дерев’яні вікна на пластикові. По-перше, тому що є паспорт опорядження фасаду, по-друге, будинки належать до спадщини ЮНЕСКО і заміна дерев’яних вікон на пластикові – це порушення законодавства України про охорону культурної спадщини. Ми даємо мешканцям змогу власноруч змінити пластикові вікна на дерев’яні і не сплачувати штраф – спершу надсилаємо 2 попередження з проханням привести вікна до автентичного вигляду – якщо мешканці реагують на наші попередження, вони не сплачують штраф. Але, якщо реакції на попередження немає, доводиться подавати до суду. Тоді мешканцю доведеться не тільки демонтувати пластикове вікна, але й заплатити штраф», – повідомила голова Галицької районної адміністрації Ірина Маруняк.

Нагадаємо, статтею 92 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення вимог законодавства про охорону культурної спадщини передбачено штрафні санкції: для громадян від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850- 1700 гривень); для посадових осіб – від 100 до 150 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 – 2550 гривень).

Альтернатива встановлення пластикових вікон є – це реставрація дерев’яних вікон спільно з Німецьким товариством (GIZ) та Львівською міською радою. Нагадаємо, у місті діє Програма співфінансування реставрації автентичних дерев’яних вікон, яка полягає у тому, що 60% вартості реставраційних робіт сплачує GIZ, 20% – місто і ще 20% – мешканці.

За додатковою інформацією щодо реставрації дерев’яних вікон слід звертатися у офіс GIZ, вул.Ак.Богомольця, 6, тел.: 275-13-08, або в управління охорони історичного середовища ЛМР, вул.Валова, 20, тел.:297-55-66.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *