ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині нарахували 3,4 млрд грн сумнівних боргів перед банками

Львівський портал

|

3,4 млрд грн становить розмір простроченої та сумнівної до вернення  заборгованості за кредитами у банківських установах Львівської області. Як повідомляє пресс-служба прокуратури Львівської області, про це йшлося під час міжвідомчої наради з питанню додержання стану законності у банківській сфері

Як було відзначено на нараді, правоохоронні органи не змогли забезпечити неухильне дотримання вимог чинного законодавства у даній галузі, а також усунути передумови для вчинення правопорушень, заподіяння істотної шкоди громадянам та державі.

Не в останню чергу внаслідок збитків, заподіяних банківським установам протиправними діями як позичальників, так і банківських працівників, розмір заборгованості (простроченої та сумнівної до повернення) за наданими кредитами по області сягає понад 3 млрд. 400 млн. грн.

Також на нараді зазначили, що набули системного характеру факти безпідставної відмови банківських установ у достроковому поверненні депозитів, а також у банках з введеним мораторієм на задоволення вимог кредиторів і депозитів щодо яких терміни їх повернення минули, у тому числі, під час дії мораторію.

Лише органами прокуратури Львівської області за наслідками здійснення правозахисної діяльності у поточному році порушено 53 кримінальні справи за фактами порушень вимог законодавства про банки та банківську діяльність, з них 17 кримінальних справ – безпосередньо за наслідками виявлених порушень у самій банківській системі.

Крім того, незважаючи на високу латентність таких злочинів, органами прокуратури області, виявлено низку фактів підроблення працівниками банківських установ кредитних договорів без відома позичальників та подальше привласнення таких коштів, а також надання значних позик без належного забезпечення їх погашення.

Значна частина правопорушень у банківській сфері пов’язана із незаконними операціями під час проведення кредитування банками господарюючих суб’єктів та пов’язані саме з службовим підробленням документів, які характеризують фінансовий стан позичальників, і є основною підставою для надання їм кредиту. Орієнтовна сума заподіяної такими злочинами шкоди, на час порушення кримінальних справ, склала понад 5 млн. 100 тис.грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *