ОСТАННІ НОВИНИ

«Львівтеплоенерго» хоче підняти тариф на тепло на 60%

Львівський портал

|

Тарифи на теплопостачання у Львові повинні збільшитися на 60% у відповідності до цін на газ та електроенергію. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив директор ЛКП «Львівтеплоенерго» Степан Пакіж.

За його словами, таке суттєве підняття тарифу насправді є обґрунтованим, адже станом на сьогодні «Львівтеплоенерго» працює у збиток. «Збиток по тарифу для населення в першому півріччі 2011 році становить 47 млн грн. У четвертому кварталі 2010 року – 40 млн 236 тис грн. Це той реальний збиток, який понесли підприємства за рахунок того, що на сьогодні тариф на теплопостачання встановлений необґрунтовано», – зазначив С.Пакіж.

Аби хоч якось компенсувати збитки, підприємство подало ще у серпні свої розрахунки на теплопостачання до Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України (НКРРКПУ), розповів Степан Пакіж. Однак, за його словами, ще жодної відповіді від комісії досі не надходило.

«На сьогодні 1 Г/кал калорія коштує 294 грн. Тариф ми хочемо підняти на 60%. Ось візьміть цих 294 помножте на 1,6 і ви отримаєте той тариф, яки ми бажаємо мати. (1 Г/кал коштуватиме 470,4 грн – ред.). Це обґрунтований тариф, який би мав бути, але я боюся, що він не буде затверджений. Бо з одного боку держава підняла ціну на газ, з іншого боку – вона не компенсує різницю в тарифах, а з третього – вона не хоче мати проблеми з мешканцями. І відповідно, заручником цієї ситуації стає підприємство, яке умовно за документами є боржником», – розповів директор «Львівтеплоенерго».

Він також зазначив, що через необґрунтованість тарифу на теплопостачання, підприємство має великий борг перед ДК «Газ України» – 200 млн грн. «Через борги ми маємо дуже складну ситуацію з ДК «Газ України». «Вони ставлять питання про невидачу лімітів, тиснуть на нас через «Львівгаз», понижують нам тиск газу в мережах. А споживачам не поясниш, що вчора нам понизили тиск газу і не по нашій причині. Якщо би держава погасила нам цю різницю в тарифах, то у нас би були розрахунки на належному рівні», – підкреслив Степан Пакіж.

Водночас він додав, що попри заборгованість підприємству вдалося підписати договір з ДК «Газ України», оскільки держава пообіцяла повернути частину боргу для «Львівтеплоенерго».

«Коли Нацкомісія розгляне наші пропозиції і чи взагалі їх прийме, мені не відомо. Але якщо вона не підніме тарифи, то підприємство далі боргуватиме газовикам. Відповідно ми матимемо проблеми з тиском подачі газу. Але ми будемо щось вирішувати, проводити переговори тощо», – сказав С.Пакіж.

Водночас директор ЛКП «Залізничнетеплоенерго» Мирон Терех додав, що раніше органи державної влади обіцяли переглянути тариф до кінця 2011 року.

Востаннє, за його словами, тарифи на тепло були підняті у січні 2011 року на 5% при необхідних 40%.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *