ОСТАННІ НОВИНИ

У США українського хакера засудили до майже 14 років ув'язнення

Маркіян Рой

|

Суд у штаті Техас засудив українського хакера Ярослава Васінського до 13 років та 7 місяців тюремного ув’язнення за кіберзлочини та вимагання на суму 700 мільйонів доларів. Йому також призначили штраф у розмірі 16 мільйонів доларів. Про це йдеться на сайті Міністерства юстиції США, передає hromadske.

Відповідно до судових документів, 24-річний Васінський, також відомий як Rabotnik, провів понад 2,5 тисячі атак програм-вимагачів, використовуючи варіант програми-вимагача Sodinokibi/REvil.

Програми-вимагачі – це шкідливе програмне забезпечення, призначене для шифрування даних на комп’ютерах-жертвах, що дозволяє зловмисникам вимагати викуп в обмін на ключ розшифровки.

Васінський та його спільники вимагали викуп у криптовалюті та використовували обмінники та сервіси для змішування, щоб приховати свої незаконно отримані прибутки. Щоб збільшити свої вимоги щодо викупу, вони оприлюднювали дані своїх жертв, коли ті не хотіли платити на вимогу про викуп.

Зазначається, що раніше Васінського екстрадували до США з Польщі. Після цього він визнав себе винним у всіх 11 пунктах звинувачення, зокрема у змові з метою шахрайства та пов’язаної з цим діяльності, заподіянні шкоди захищеним комп’ютерам та змові з метою відмивання грошей.

У 2023 році вдалося домогтися остаточної конфіскації платежів викупу, які включали 39,89138522 біткойна та 6,1 млн доларів.

Цю справу розслідувало Федеральне бюро розслідувань.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *