ОСТАННІ НОВИНИ

Україну не можна назвати failed state — Грицак

Львівський портал

|

Історик Ярослав Грицак вважає, що Україну не можна назвати failed state, тобто, державою, що не відбулася, бо є певна більшість її громадян, які готові голосувати за її незалежність. Про це він сказав сьогодні під час презентації своєї книги “Страсті за націоналізмом. Стара історія на новий лад”.

“Маємо стабільну ситуацію — у будь-який рік незалежності, якби проводили референдум, то результат щоразу був би той же самий і це доводять численні соціологічні дослідження ” – сказав він.

За словами історика, Україна як новітня держава постала з компромісу між галицькими незалежниками, посткомуністичною номенклатурою і робітничим класом, відтак цей ступінь компромісності закладений в фундамент української держави.

“Ще навесні 1991 року українці голосували за розширення повноважень у складі СРСР, а вже у грудні проголосували за незалежність і це не змінюється  з часом. Якщо говорити про сам термін “держави, що не відбулася”, то під його параметри значно більше підпадає Росія, яка найбільше розказує про failed state Україну.

Я.Грицак підкреслив, що чим більше він заглиблюється в історію України, тим більше розуміє, що немає теорій, які могли б пояснити те, що відбувається в нашій державі.

“У часи глибокої кризи 1994 року, коли вже малювали карту розпаду України на шматки, один британський дипломат сказав знамениту річ. За його словами, Україна нагадує джмеля, який літає всупереч всім законам аеродинаміки. От не мало би її бути, а вона є” – сказав Я.Грицак.

Історик підкреслив, що чим далі, то він стає упевненішим щодо того, що Україна як державне утворення існуватиме довго. Однак справа в тім, яким воно буде.   “Розмови про те, що українці не склалися як нація — повна дурня, адже як я вже казав, є стабільний відсоток готових голосувати за незалежність держави” – наголосив він.

На його переконання, в Україні немає проблем з ідентичністю, а існує величезна проблема цінностей, які мало б визнавати суспільство за норму.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *