ОСТАННІ НОВИНИ

«Халява» закінчується: штрафи за порушення правил дорожнього руху збільшують у десятки разів

Львівський портал

|

На дорогах України стане спокійніше, принаймні на це сподіваються водії, працівники ДАІ та пішоходи. «Нові правила дорожнього руху набувають чинності з 17 листопада. Про це під час сьогоднішньої прес-конференції повідомив начальник управління ДАІ у Львівській області Володимир Семенина.

Як розповів В. Семенина, серед новацій, які запроваджено новим законом, – фіксація порушень правил дорожнього руху за допомогою відеозйомки. «Відеонагляд за дорогами з’явиться в аварійно небезпечних місцях та біля світлофорів. Інформацію зчитуватимуть періодично», – наголосив він. Відомо, що у випадках відео- чи фотофіксації працівники ДАІ не складатимуть протоколів, бо порушникам правил дорожнього руху письмово надсилатимуть готові постанови із фотофіксацією порушення.

Найдорожчий штраф для водіїв – за керування автомобілем у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння, а також, згідно із законодавчими нововведеннями, під впливом лікарських препаратів, які також впливають на реакцію водія. За таке правопорушення доведеться викласти від 680 до 3400 грн. Якщо водій попадеться на гарячому повторно впродовж року, то на нього очікує штраф з оплатним вилученням транспортного засобу або позбавлення водійських прав до 3 років

Також суворо заборонено під час керування автомобілем користуватися мобільним телефоном, лише в режимі «вільних рук». Щодо рацій зв’язку таксомоторних перевізників, то вони під заборону не потрапляють. Відчують дискомфорт ті, хто звик їздити з непристебнутим паском безпеки: з 17 листопада водієві загрожує позбавлення прав до 6 місяців або навіть адміністративний арешт до 15 діб.

Відчують нововведення й ті, хто полюбляє швидку їзду, оскільки перевищення допустимої швидкості більш ніж на 20 км/годину каратимуть штрафом до 340 грн. Таку саму суму доведеться викласти за проїзд на червоний сигнал світлофора чи відповідний жест регулювальника. Дорожче обійдеться нереагування на дорожні знаки, розмітку, недотримання безпечної дистанції, порушення правил зупинки та стоянки, розташування на проїзній частині та навіть правил буксування – від 425 гривень.

Варто зазначити, що, згідно з новим законодавством, функції евакуювання автомобілів евакуаторами та встановлення блокувальних колодок за порушення правил дорожнього руху покладено на працівників ДАІ. Також з’являться протоколи нових зразків, їх заповнюватимуть у двох примірниках, один із яких залишатимуть порушникові. А з 1 січня 2009 року за несвоєчасну сплату штрафу за порушення правил дорожнього руху його сума подвоюється.

Щодо працівників ДАІ, то їх переведуть на контрактну основу та нададуть звання офіцера. Також, згідно із нововведеннями, вони працюватимуть у визначених місцях, де за ними зможуть спостерігати. А якщо в кишені державтоінспектора знайдуть понад сто гривень чи він якось перешкоджатиме відеофіксації порушення, на нього чекає негайне звільнення.

 Це аж ніяк не всі нововведення для водіїв та працівників ДАІ. Докладнішу інформацію буде оприлюднено згодом.

 

Нагадаємо, 24 вересня цього року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху». Усі нововведення набувають чинності з 17 листопада.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *